crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 542026

Disertation

Author: Polović, Ivana
Title: Utjecaj sastava čokolada na udio antioksidansa
( Effect of the composition of chocolate on the content of antioxidans )
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 07.09.
Year: 2011
Page: 43
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Belščak-Cvitanović, Ana
Keywords: Antioksidansi; Čokolada; Polifenoli
( Antioxidants; Chocolate; Polyphenols )
Abstract:
Čokolada je visokovrijedna namirnica koja osim osnovnih hranjivih sastojaka sadrži i niz bioaktivnih komponenata za koje je dokazan pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Cilj ovog istraživanja je odrediti udio ukupnih polifenola, kao najvažnijih antioksidansa čokolade, kao i antioksidacijski kapacitet čokolada. U tu svrhu korištene su tri vrste čokolade različitog udjela suhe tvari kakaovih dijelova (30%, 38%, 72%) i kakaova masa. Najveći udio ukupnih polifenola i najviše vrijednosti antioksidacijskog kapaciteta određeni su u kakaovoj masi i čokoladi s najvećim udjelom suhe tvari kakaovih dijelova (72%), dok je čokolada s najmanjim udjelom suhe tvari kakaovih dijelova karakterizirana najnižim vrijednostima ispitivanih parametara.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: dkomes@pbf.hr (dkomes@pbf.hr), 16. Stu. 2011. u 15:16 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4