crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 542070

Disertation

Author: Lacković, Ivana
Title: Antioksidacijska svojstva čajeva i biljnih infuzija
( Antioxidant properties of teas and herbal infusions )
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 12.07.
Year: 2010
Page: 33
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Belščak-Cvitanović, Ana
Keywords: Antioksidacijska svojstva; Biljne infuzije; Čajevi; Polifenoli
( Antioxidant activity; Herbal infusions; Teas; Phenols )
Abstract:
Čajevi i biljne infuzije sadrže velike količine polifenola zbog čega imaju izražena antioksidacijska svojstva. Zbog toga je cilj ovog istraživanja bio odrediti udjele ukupnih fenola i antioksidacijska svojstva 4 vrste biljnih infuzija i 6 vrsta čajeva. Udjeli ukupnih fenola su određeni Folin-Ciacolteau metodom, a antioksidacijska svojstva su određena pomoću tri metode: ABTS, FRAP i DPPH. Za potrebe istraživanja korištene su sljedeće biljne infuzije: kadulja (Salvia officinalis), majčina dušica (Thymus vulgaris), menta (Mentha x piperita) i lazarkinja (Asperula odorata), a od čajeva su korišteni: bijeli, žuti, zeleni, Oolong, crni i Maté čaj. Najveći udjel ukupnih fenola među čajevima određen je u crnom čaju, a najmanji u Maté čaju. Najveće antioksidacijske kapacitete imaju zeleni i žuti čaj, a najmanji maté čaj. Među biljnim infuzijama najveći udjel polifenola sadrži ista od mente, a najmanji infuzija lazarkinje koja ima i najmanje izražena antioksidacijska svojstva. Infuzije mente i majčine dušice karakterizirane su najvećim antioksidacijskim kapacitetom.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: dkomes@pbf.hr (dkomes@pbf.hr), 16. Stu. 2011. u 15:37 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4