crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 542139

Disertation

Author: Petras, Marija
Title: Bioaktivni potencijal kavovina
( Bioactive potential of coffee substitutes )
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 12.07.
Year: 2011
Page: 34
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Belščak-Cvitanović, Ana
Keywords: Antioksidacijski kapacitet; Kavovine; Polifenoli; Proantocijanidini
( Antioxidant capacity; Coffee substitutes; Polyphenols; Proanthocyanidins )
Abstract:
Kavovine su zamjene za kavu koje se dobivaju prženjem različitih biljaka bogatih šećerom, inuliom i škrobom. Kavovine sadrže visoke udjele bioaktivnih sastojaka, posebice polifenola. U ovom radu određen je udjel ukupnih polifenola i ukupnih proantocijanidina u 7 vrsta kavovina te je određen ukupan antioksidacijski kapacitet. Udjel ukupnih fenola određen je spektrofotometrijski metodom s Folin-Ciocalteau reagensom, a ukupni proantocijanidini metodom po Bate-Smith-u. Za određivanje antioksidacijskog kapaciteta kavovina primijenjena je metoda s 2, 2'-azinobis (3-etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselina) diamonijevom soli. Kavovine koje u sastavu imaju najviše cikorije karakterizirane su najvećim udjelom ukupnih fenola, ukupnih proantocijanidina, kao i najvećim antioksidacijskim kapacitetom.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: dkomes@pbf.hr (dkomes@pbf.hr), 16. Stu. 2011. u 16:11 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4