crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 542159

Disertation

Author: Japec, Matea
Title: Antioksidacijska svojstva preparata gljiva
( Antioxidant properties in preparation of mushrooms )
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 16.09.
Year: 2010
Page: 21
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Belščak-Cvitanović, Ana
Keywords: Antioksidansi; DPPH; FRAP; Gljive; Polifenoli
( Antioxidants; DPPH; FRAP; Mushrooms; Polyphenols )
Abstract:
Gljive su značajan izvor različitih sekundarnih metabolita, uključujući i različite polifenolne spojeve koji imaju izražena antioksidacijska svojstva. U ovom radu provedena su istraživanja na pet preparata gljiva u praškastom obliku. Antioksidacijski kapacitet određivan je uporabom DPPH (2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil radikal) i FRAP (eng. Ferric Reduction Antioxidant Power) metoda, a udjeli ukupnih polifenola određeni su metodom s Folin – Ciocalteau reagensom. Antioksidacijski kapacitet uzoraka, određen DPPH metodom, kretao se u rasponu od 1, 12 do 4, 47 mM Trolox/g preparata, dok se antioksidacijski kapacitet određen FRAP metodom kretao u rasponu od 3, 08 do 10, 04 mM Fe2+/g preparata. Udjel ukupnih polifenola u ekstraktima gljiva određen pomoću Folin – Ciocalteau reagensa kretao se u rasponu od 4, 74 do 20, 50 mg GAE/g preparata.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: dkomes@pbf.hr (dkomes@pbf.hr), 16. Stu. 2011. u 16:21 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4