crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 543074

Disertation

Author: Matijašec, Mateja
Title: Fizikalna i antioksidacijska svojstva mješavina prahova kakaa i sladila te pripremljenih napitaka
( Physical and antioxidant properties of powdered mixtures and drinks prepared with cocoa and various sweeternes )
Type: graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 12.11.
Year: 2010
Page: 49
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Belščak-Cvitanović, Ana
Keywords: Antioksidansi; Fizikalna svojstva; Kakao; Senzorska analiza; Sladila
( Antioxidants; Cocoa; Physical properties; Sensory evaluation; Sweeteners )
Abstract:
Proteklih godina velika pažnja posvećena je analizi bioaktivnih sastojaka različitih kakaovih proizvoda, no utjecaj dodatka različitih sladila na njihova fizikalna, kemijska i senzorska svojstva te bioaktivni sastav je relativno slabo istražen. U ovom radu određena su fizikalna svojstva mješavina za kakaov napitak te bioaktivni sastojci i senzorska svojstva kakaovog napitka. Određivana je veličina čestica, nasipna gustoća te indeks kohezije šećera i sladila kao i mješavina za kakaove napitke. Udio polifenola određivan je UV/VIS spektrofotometrijskim metodama, a antioksidacijski kapacitet ABTS (2, 2'-azinobis-(3-etilbenzotiazolin-6 sulfonska kiselina)) metodom. Mješavine prahova za kakaov napitak pokazale su visoku antioksidacijsku aktivnost i imaju visok udio polifenolnih spojeva. Vrsta sladila nije značajno utjecala na udio polifenola. Mješavine koje su imale dobra senzorska svojstva karakterizirane su lošim fizikalnim karakteristikama. Dobiveni rezultati pokazuju mogućnost primjene alternativnih sladila za pripremu kakaovih napitaka koji će uz dobra fizikalna i senzorska svojstva poboljšati i njihova antioksidacijska svojstva.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: dkomes@pbf.hr (dkomes@pbf.hr), 17. Stu. 2011. u 12:28 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4