crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 543140

Disertation

Author: Todorić, Marija
Title: Bioaktivni potencijal infuzija matičnjaka, preslice, lista kupine i cvijeta lipe
( Bioactive potential of infusions of lemon balm, horsetail, blackberry leaves and linden flower )
Type: pre-Bologna graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 04.03.
Year: 2011
Page: 58
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Belščak-Cvitanović, Ana
Keywords: Antioksidacijski kapacitet; Biljne infuzije; Flavonoidi; Tanini
( Antioxidant capacity; Flavonoids; Herbal infusions; Taninns )
Abstract:
Popularnost konzumiranja biljnih infuzija povećana je u posljednih nekoliko godina čemu u velikoj mjeri doprinose i rezultati znanstvenih istraživanja potvrđujući njihov bogat bioaktivni sastav. Polifenolni spojevi su najpoznatiji antioksidansi, uz koje se vezuju antibakterijski, protuupalni, antialergijski, antimutageni, antiviralni i antikancerogeni učinci. Svrha ovog rada je usporediti udio polifenola i antioksidacijski kapacitet 4 biljne infuzije: lista kupine, cvijeta lipe, matičnjaka i preslice. Udio ukupnih fenola, flavonoida i fenolnih kiselina u biljnim infuzijama određen je spektrofotometrijski. Antioksidacijski kapacitet ispitan je primjenom DPPH (1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil), ABTS (2, 2'-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonske kiseline)) i FRAP (željezo(III)-tripiridiltriazina (Fe3+-TPTZ) metoda. Najveći bioaktivni potencijal pokazala je infuzija matičnjaka u kojoj je određen najveći udio ukupnih fenola (961, 82 mg GAE/L), dok je najslabiji potencijal pokazala infuzijai preslice (210, 91 mg GAE/L).
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: dkomes@pbf.hr (dkomes@pbf.hr), 17. Stu. 2011. u 12:49 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4