crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 543241

Disertation

Author: Mofardin, Irena
Title: Polifenolni sastav infuzije lista maline
( Polyphenolic composition of raspberry leaf infusion )
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 12.07.
Year: 2010
Page: 38
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Belščak-Cvitanović, Ana
Keywords: Elaginska kiselina; Fenolne kiseline; List maline (Rubus idaeus L.); Tanini; Ukupni polifenoli
( Ellagic acid; Phenolic acids; Raspberry leaf (Rubus ideaus L.); Polyphenols; Tannins )
Abstract:
Vodena infuzija lista maline ima dugu tradiciju primjene u narodnoj medicini zbog pozitivnih zdravstvenih učinaka kako za vanjsku, tako i za unutarnju primjenu. Cilj ovog rada bio je odrediti polifenolni sastav u infuziji lista maline pripremljene klasičnom ekstrakcijom vodom. Primjenom spektrofotometrijskih metoda određen je udjel ukupnih fenola te pojedinih polifenolnih skupina (flavonoidi, flavan-3-oli, slobodne hidroksicimetne kiseline, proantocijanidini, tanini). Antioksidacijski kapacitet infuzije lista maline određen je primjenom tri metode: FRAP (reakcija s željezo(III)-tripiridiltriazinom), ABTS (reakcija s 2, 2`-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfoske kiseline)) i DPPH (reakcija s 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazilom). Infuziju lista maline karakterizira visoki udjel fenola i izraženi antioksidacijski kapacitet. Visoki udjel tanina s obzirom na udjel flavan-3-ola upućuje na prisustvo flavan-3-ola u vezanom obliku.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: dkomes@pbf.hr (dkomes@pbf.hr), 17. Stu. 2011. u 13:32 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4