crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 543469

Disertation

Author: Solar, Matea
Title: Antioksidacijski kapacitet i senzorska svojstva kavovina
( Antioxidant capacity and sensory properties of coffeee replacements )
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 15.07.
Year: 2009
Page: 31
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Belščak-Cvitanović, Ana
Keywords: Antioksidacijski kapacitet; Cikorija; Kavovine; Polifenoli; Senzorska svojstva
( Antioksidational capacity; Polyphenols; Coffee substitutes; Sensory properties; Chicory )
Abstract:
Kavovine su prženi plodovi i prženi dijelovi jestivih biljaka bogatih škrobom, šećerima i inulinom, koji prokuhani ili otopljeni u vodi daju napitak koji se upotrebljava kao zamjena za kavu ili kao dodatak kavi. Kuhaju se kao topli napici, a piju zaslađeni šećerom ili drugim sladilima, s mlijekom ili drugim dodacima, kao samostalni napitak ili kao dio obroka. Prateći trendove u znanstvenim istraživanjima svrha ovog rada bila je odrediti udjele polifenola i antioksidacijski kapacitet dvije instant kavovine trgovačkih naziva Orzo i Yannoh, pripremljene s vodom i različitim omjerima vode i mlijeka. Za određivanje udjela ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida primjenjivana je spektrofotometrijska metoda s Folin-Ciocalteau reagensom. Antioksidacijski kapacitet kavovina određen je primjenom tri metode: reakcija s 1, 1- difenil-2- pikrilhidrazil radikalom (DPPH metoda), reakcija s 2, 2'- azinobis 3-etilbenzotiazolin- 6- sulfonskom kiselinom (ABTS metoda) te reakcija s željezo (III) – tripiridiltriazom (FRAP metoda). Uzorci kavovine senzorski su ocjenjeni deskriptivnom metodom. Udio mlijeka značajno utječe na smanjenje udjela polifenola i antioksidacijskog kapaciteta kavovina.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: dkomes@pbf.hr (dkomes@pbf.hr), 17. Stu. 2011. u 14:58 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4