crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 543530

Disertation

Author: Smojver, Borna
Title: Promjena udjela polifenola mikroinkapsuliranog ekstrakta majčine dušice tijekom jednodnevnog stajanja u vodi
( The change of polyfenolic content of microencapsulated extract from Creeping Thyme during one-day period in water )
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 15.09.
Year: 2009
Page: 24
Mentor: Komes, Draženka
Keywords: Antioksidansi; Majčina dušica; Mikroinkapsulacija; Polifenoli
( Aantioxidant; Creeping Thyme; Microencapsulation; Polyfenols )
Abstract:
U svrhu razvoja funkcionalnih prehrambenih proizvoda majčina dušica predstavlja značajan izvor prirodnih antioksidansa – polifenola. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti promjenu udjela ukupnih fenola, tj. flavonoida i neflavonoida vode u koju su dodane mikrokapsule vodenih esktrakata majčine dušice inkapsuliranih u dvije vrste alginata različite viskoznosti. Primjenom spktrofotometrijskih metoda dobiveni su rezultati koji su pokazali da je alginat veće viskoznosti bolji za mikroinkaspulaciju ekstrakata majčine dušice jer sporije otpušta polifenole u vodenu okolinu. Potvrđena je dobra korelacija između udjela ukupnih fenola i flavonoida za svaku vrstu alginata.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: dkomes@pbf.hr (dkomes@pbf.hr), 17. Stu. 2011. u 15:16 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4