crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 543622

Disertation

Author: Gačina, Tea
Title: Određivanje udjela polifenola u kavovinama
( Determination of polyphenols content in coffee substitutes )
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 15.07.
Year: 2009
Page: 28
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Belščak-Cvitanović, Ana
Keywords: Flavan-3-oli; Kavovine; Polifenoli; Procijanidini; Tanini
( Coffee substitutes; Flavan-3-ol; Polyphenols; Procijanidins; Tannins )
Abstract:
Kavovine su prženi plodovi i prženi dijelovi jestivih biljaka bogatih škrobom, šećerima i inulinom koji prokuhani ili otopljeni u vodi daju napitak koji se upotrebljava kao zamjena za kavu ili kao dodatak kavi. Osnovne sirovine su žitarice kojima se mogu dodavati različiti aditivi. Cilj ovog rada je određivanje udjela ukupnih polifenola i pojedinih skupina polifenola (flavan-3-oli, tanini, procijanidini) u instant kavovinama Yannoh i Orzo. Kavovine su pripremljene s vodom te smjesom vode i mlijeka u različitim omjerima (1:3, 2:2, 3:1). Dobiveni rezultati pokazali su da dodatak mlijeka značajno utječe na smanjenje udjela polifenola u kavovinama. Najveći udjel polifenola određen je u kavovinama pripremljenim s vodom.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: dkomes@pbf.hr (dkomes@pbf.hr), 17. Stu. 2011. u 15:48 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4