crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 543651

Disertation

Author: Mučan, Nikolina
Title: Utjecaj dodataka probiotika na polifenolni sastav čokolada
( Effect off the addition of probiotics on the polyphenolic composition of chocolate )
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 15.06.
Year: 2010
Page: 32
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Belščak-Cvitanović, Ana
Keywords: Čokolada; Polifenoli; Probiotici
( Chocolate; Phenols; Probiotics )
Abstract:
Čokolada predstavlja bogat izvor prirodnih antioksidansa polifenola, no, u skladu s tendencijama na tržištu funkcionalnih prehrambenih proizvoda, čokolada se obogaćuje različitim funkcionalnim sastojcima. Cilj ovog istraživanja je ispitati utjecaj dodatka probiotika na polifenolni sastav čokolade. Istraživanje je provedeno na tri vrste čokolade različitih udjela kakaovih dijelova (30%, 40%, 70%). U karakterizaciji polifenolnog sastava (udio ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida, udio flavan-3-ola i proantocijanidina) primijenjene su spektrofotometrijske metode. Najveći udio ukupnih fenola, flavonoida, flavan-3-ola i proantocijanidina određen je u čokoladi s najvećim udjelom suhe tvari kakaovih dijelova. Utjecaj dodatka probiotičkog soja nije značajno utjecao na polifenolni sastav čokolada.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: dkomes@pbf.hr (dkomes@pbf.hr), 17. Stu. 2011. u 16:07 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4