crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 548613

Disertation

Author: Domijan, Tomislav
Title: Optimiranje procesa bijeljenja sojinog ulja u laboratorijskim uvjetima
( Optimisation of soybean oil bleaching process in laboratory conditions )
Type: pre-Bologna master thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 18.03.
Year: 2011
Page: 99
Mentor: Škevin, Dubravka
Keywords: bijeljenje; oksidacija ulja; optimiranje; sojino ulje; zemlja za bijeljenje
( bleaching; bleaching earth; oil oxidation; optimisation; soybean oil )
Abstract:
Proizvodnja sojinog ulja završava rafinacijom u kojoj je najosjetljivija faza proces bijeljenja. Cilj ovog rada bio je optimirati uvjete bijeljenja (temperatura, udjel zemlje za bijeljenje i trajanje procesa) neutraliziranog sojinog ulja provedenog u laboratorijskim uvjetima, s obzirom na njihov utjecaj na učinkovitost bijeljenja, oksidacijsku stabilnost ulja i udjel sterola i tokoferola u bijeljenom ulju. Za postavljanje okvirnih parametara industrijskog bijeljenja pokazalo se da su najbolji uvjeti korištenje 1% zemlje za bijeljenje pri temperaturi od 95 ºC i to kroz 20 minuta. Pri tim uvjetima oksidacijske promjene ulja kao i formiranje trans izomera masnih kiselina su najmanje, a učinkovitost bijeljenja i zaostajanje vrijednih negliceridnih komponenti u bijeljenom ulju je zadovoljavajuća.
Project / theme: 058-0580696-0704
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: dskevin@pbf.hr (dskevin@pbf.hr), 21. Stu. 2011. u 16:00 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4