crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 548640

Disertation

Author: Cota, Ivana
Title: Utjecaj načina proizvodnje ulja uljane repice na sastav bioaktivnih komponenata
( The impact of various ways of rapeseed oil production on the composition of bioactive components )
Type: pre-Bologna graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 01.12.
Year: 2010
Page: 56
Mentor: Škevin, Dubravka
Keywords: sjeme uljane repice; ulje repice; fenolni spojevi; antioksidacijska aktivnost
( rapeseed; rapeseed oil; phenolic compound; antioxidant activity )
Abstract:
U svjetskoj proizvodnji ulja, repičino ulje nalazi se na trećem mjestu. Proizvodi se iz kvalitetnog sjemena repice, kombinacijom prešanja i ekstrakcije otapalima uz rafinaciju, ili samo prešanjem. Repičino ulje bogato je bioaktivnim komponentama na čiji udjel utječe odabrani način proizvodnje. U ovom radu provedeno je određivanje osnovnih parametara kvalitete pet kultivara repice od kojih je najbolja svojstva imao uzorak Oase RW4. Iz kultivara (hibrid PR46W10) koji se već nalazi na tržištu proizvedeni su uzorci ulja hladnim prešanjem i prešanjem uz prethodno kondicioniranje sjemena, te ekstrakcijom organskim otapalima uz dvije temperature procesa. Najbolje iskorištenje imao je proces prešanja sa kondicioniranjem. Niti jedan od procesa proizvodnje nije negativno utjecao na kvalitetu proizvedenih ulja. Najviše klorofila bilo je u kondicioniranom ulju, a najviše karotenoida u ulju ekstrahiranom otapalom pri višoj temperaturi. Prešanje uz kondicioniranje sjemena daje ulje s najvišom antioksidacijskom aktivnošću, koja je rezultat najvećeg udjela ukupnih fenolnih sastojaka. Dominantan fenol je kanolol, specifičan fenolni spoj repičinog ulja.
Project / theme: 058-0580696-0704
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: dskevin@pbf.hr (dskevin@pbf.hr), 21. Stu. 2011. u 16:17 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4