crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 548655

Disertation

Author: Maraš, Jelena
Title: Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na udio bioaktivnih komponenata ulja uljane repice
( The influence of cultivars and oil extraction process on the bioactive compounds of rapeseed oil )
Type: graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 08.03.
Year: 2011
Page: 59
Mentor: Škevin, Dubravka
Keywords: uljana repica; pigmenti; polifenoli; tokoferoli; antioksidacijska aktivnost
( rapeseed oil; pigments; polyphenols; tocopherols; antioxidant activity )
Abstract:
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj kultivara te proizvodnje na udio bioaktivnih komponenata u ulju uljane repice. Sjeme uljane repice uzgojeno je na eksepimentalnom polju Agronomskog fakultetata u Zagrebu. Ulja su proizvedena procesom laboratorijskog prešanja sa i bez kondicioniranja sjemena te procesom laboratorijske ekstrakcije. Kao najbolje sjeme od tri ispitivana kultivara prema provedenim analizama osnovnih parametara kvalitete sjemena pokazalo se sjeme hibrida PR46W10. Sva proizvedena ulja bila su visoke kvalitete s obzirom na osnovne parametre kvalitete ulja, a najbolje iskorištenje procesa dobiveno je prešanjam uz prethodno kondicioniranje sjemena. Kultivar i način proizvodnje imaju statistički visoko značajan utjecaj na udio bioaktivnih komponenata. Sorta ROBUST ima najveće udjele pigmenata i najviši indeks boje. Udio pigmenata, indeks boje kao i udio ukupnih polifenola značajno je veći kod ulja proizvedenim prešanjem uz prethodno kondicioniranje. Najzastupljeniji polifenolni spoj u svim uzorcima analiziranih ulja uljane repice je kanolol. Udio ukupnih tokoferola veći je u uzorcima ulja proizvedenim ekstrakcijom i prešanjem uz kondicioniranje nego u uljima proizvedenim hladnim prešanjem. Najzastupljeniji tokoferoli u svim analiziranim uzorcima su α – i γ – tokoferol. Povećana količina bioaktivnih komponenata u uljima proizvedenima prešanjem uz kondicioniranje rezultirala je višom antioksidacijskom aktivnosti tih ulja. Najbolju korelaciju sa antioksidacijskom aktivnosti pokazuju tokoferoli.
Project / theme: 058-0580696-0704
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: dskevin@pbf.hr (dskevin@pbf.hr), 21. Stu. 2011. u 16:23 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4