crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 549778

Disertation

Author: Pavleković, Martina
Title: Sastav bioaktivnih komponenata nekih nerafiniranih ulja
( Composition of the bioactive components of some unrefined oils )
Type: graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 12.07.
Year: 2011
Page: 40
Mentor: Škevin, Dubravka
Keywords: nerafinirana ulja; sastav masnih kiselina; tokoferoli; fenoli; antioksidacijska aktivnost
( crude oil; fatty acid composition; tocopherols; phenols; antioxidant activity )
Abstract:
Cilj ovog rada bio je usporediti sastav masnih kiselina te bioaktivnih komponenata šest nerafiniranih ulja (hladno prešano maslinovo, repičino, laneno, suncokretovo, lješnjakovo te nerafinirano jestivo bučino ulje) kako bi se potrošačima pružile dodatne informacije o tim uljima. Sastav masnih kiselina određuju svojstva ulja dok bioaktivne komponente (klorofili, tokoferoli i fenoli) djeluju kao antioksidansi u uljima, ali i u organizmu. Svi uzorci ulja zadovoljavaju osnovne parametre kvalitete osim bučinog koji sadrži veći udio slobodnih masnih kiselina od dopuštenog. Sastav masnih kiselina u analiziranim uzorcima maslinovog, repičinog, suncokretovog i bučinog ulja u skladu je s propisima iz pravilnika, dok je sastav masnih kiselina lanenog i lješnjakovog ulja u skladu s literaturom. Repičino ulje, a posebice laneno ulje je bogato esencijalnim omega-3 masnim kiselinama. Kod bučinog ulja je ustanovljen najviši udio klorofila, a zatim redom kod repičinog i maslinovog. Lješnjakovo i suncokretovo ulje odlikuju se vrlo visokim udjelom tokoferola, dok je udio fenola u tim uljima nizak. Najviši udio fenolnih spojeva sadrži maslinovo ulje te je ono jedino ulje koje sadrži flavonoide i oleuropein. Repičino ulje također sadrži visoki udio fenolnih spojeva od kojih je najzastupljeniji kanolol. Antioksidacijska aktivnost je određena DPPH• metodom te je ustanovljeno da suncokretovo ulje ima najbolju sposobnost izbjeljivanja DPPH• radikala a najbolje sa antioksidacijskom aktivnosti koreliraju tokoferoli.
Project / theme: 058-0580696-0704
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: dskevin@pbf.hr (dskevin@pbf.hr), 22. Stu. 2011. u 10:56 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4