crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 549802

Disertation

Author: Grčević, Đana
Title: Utjecaj promjene temperature prešanja na svojstva i kvalitetu lanenog ulja
( Influence of the variations in pressing temperature on the characteristics and quality of linseed oil )
Type: graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 14.07.
Year: 2011
Page: 54
Mentor: Škevin, Dubravka
Keywords: lan; laneno ulje; hladno prešanje; temperatura
( flaxseed; flaxseed oil; cold pressing; temperature )
Abstract:
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj promjene temperature prešanja na svojstva i kvalitetu lanenog ulja. Sjeme lana uzgojeno je na eksperimentalnom polju Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Ulja su proizvedena procesom laboratorijskog prešanja sa hlađenjem glave preše, bez hlađenja i grijanja glave preše, te uz grijanje glave preše uz dvije temperature. S obzirom na osnovne parametre kvalitete ulja, sva proizvedena ulja bila su visoke kvalitete, a najbolje iskorištenje dobiveno je procesom prešanja uz grijanje glave preše pri temperaturi od 57 ˚C. Promjena temperature ima statistički visoko značajan utjecaj na udio bioaktivnih komponenata, dok na sastav masnih kiselina lanenog ulja nije utjecala. Indeks boje, te udjel klorofila i karotenoida najveći su kod ulja dobivenog prešanjem uz grijanje glave preše pri temperaturi od 57 ˚C. Najzastupljeniji lignan u svim uzorcima ulja bio je sekoizolaricirezinol, a najzastupljeniji fenolni spoj siringaldehid. Najveću antioksidacijsku aktivnost imalo je ulje dobiveno prešanjem uz grijanje glave preše pri temperaturi od 57 ˚C.
Project / theme: 058-0580696-0704
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: dskevin@pbf.hr (dskevin@pbf.hr), 22. Stu. 2011. u 11:01 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4