crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 549925

Disertation

Author: Sušić, Ina
Title: Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na sastav masnih kiselina repičinog ulja
( The influence of cultivar and oil extraction process on the fatty acid composition of rapeseed oil )
Type: graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 28.09.
Year: 2011
Page: 35
Mentor: Škevin, Dubravka
Keywords: repičino ulje; kultivar; način proizvodnje; masne kiseline; nutritivna kvaliteta
( rapeseed oil; cultivar; oil production methods; fatty acids; nutritive quality )
Abstract:
Cilj rada bio je analizirati utjecaj kultivara i načina proizvodnje na sastav odnosno udio masnih kiselina u repičinu ulju. Kombinacijom tri kultivara uljane repice i tri načina proizvodnje (hladno prešanje, prešanje uz prethodno kondicioniranje, ekstrakcija pri sobnoj temperaturi) dobiveno je 9 uzoraka ulja. U uzorcima je utvrđeno 16 masnih kiselina čiji se udio kretao unutar granica propisanih Pravilnikom o jestivim uljima i mastima Republike Hrvatske. Najzastupljenija masna kiselina bila je oleinska kiselina a slijedile su je linolna, linolenska i palmitinska kiselina. Pojedinačni udio preostalih masnih kiselina iznosio je manje od 2%. Nutritivna kvaliteta istraženih ulja potvrđena je malim udjelom zasićenih masnih kiselina te povoljnim omjerom (2:1) linolne i linolenske kiseline. Kultivar je imao statistički značajan utjecaj na udio pojedinih masnih kiselina, a isto je ustanovljeno i za način proizvodnje ulja. PCA analizom, međutim, nije potvrđeno da prema masnim kiselinama možemo okarakterizirati uzorke proizvedene različitim načinima iz istog kultivara.
Project / theme: 058-0580696-0704
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: dskevin@pbf.hr (dskevin@pbf.hr), 22. Stu. 2011. u 11:32 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4