crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 587436

Journal

Authors: Vodanović, Marin; Ostroški Anić, Ana
Title: Hrvatsko biomedicinsko nazivlje – izazov za jezikoslovce
( Croatian biomedical terminology – challenges for the linguists )
Source: Jahr - Godišnjak Katedre za društvene i humanističke znanosti u medicini Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci (1847-6376) 4 (2013), 7; 639-644
Paper type: article
Keywords: terminologija; biomedicinsko nazivlje; stomatologija
( terminology; biomedical terminology; dental medicine )
Abstract:
Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje započeo je 2008. projekt „Hrvatsko strukovno nazivlje“ koji financira Hrvatska zaklada za znanost. Svrha je projekta uspostava koordinacije u terminološkim aktivnostima među raznim strukama u Hrvatskoj. Unutar toga koordinacijskog projekta pokrenuto je više potprojekata. Hrvatsko stomatološko nazivlje (2009. – 2010.) i Hrvatsko anatomsko i fiziološko nazivlje (2012. - ) projekti su Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji imaju dvostruku svrhu: doprinijeti izgradnji hrvatskoga biomedicinskog nazivlja i popularizirati njegovu uporabu među liječnicima, stomatolozima, znanstvenicima te studentima medicine i stomatologije. U suradnji s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje obrađeno je više od 5000 biomedicinskih naziva stranog podrijetla, a njihove su hrvatske istovrijednice usklađene s normama hrvatskoga standardnog jezika. Rezultati projekta pokazali su da dobro pripremljeni, multidisciplinarni i ciljani projekti mogu unaprijediti strukovni jezik i profesionalno prevođenje učiniti jednostavnijim i pouzdanijim.
Original language: HRV
Category: Expert
Research fields:
Dental medicine,Philology
Full paper text: 587436.2013_RAD_JAHR_-_Vodanovic_-_Hrvatsko_biomedicinsko_nazivlje.pdf (tekst priložen 4. Vel. 2015. u 10:52 sati)
URL cjelovitog rada:
Google Scholar: Hrvatsko biomedicinsko nazivlje – izazov za jezikoslovce
Contrib. to CROSBI by: vodanovic@sfzg.hr (vodanovic@sfzg.hr), 12. Srp. 2012. u 09:06 satiPrint version   za tiskati


upomoc
foot_4