crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 618789

Disertation

Author: Bajalica, Anja
Title: Senzorska i teksturalna svojstva novo kreiranih funkcionalnih guma za žvakanje
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 29.06.
Year: 2012
Page: 58
Mentor: Komes, Draženka
Keywords: Gume za žvakanje; Funkcionalni sastojci; Senzorsko ocjenjivanje; Teksturalna svojstva
Abstract:
Uporaba guma za žvakanje u posljednje vrijeme je sve popularnija, a tržište im stalno raste. Cilj rada bio je dodatkom funkcionalnih sastojaka (kafein, teobromin, kava i čaj) proizvesti gume za žvakanje prihvatljivih senzorskih i teksturalnih svojstava. Postupak proizvodnje provodio se u mješaču guma za žvakanje. Provedeno je senzorsko ocjenjivanje, a na TA.HDPlus analizatoru određena je tekstura guma za žvakanje. U gumama za žvakanje s kafeinom i teobrominom analitički se određivao udjel kafeina i teobromina. Na temelju rezultata instrumentalnog mjerenja teksture i senzorskog ocjenjivanja, gume za žvakanje koje u sastavu sadrže aromu acerole ocjenjene su najprihvatljivijima, dok su gume za žvakanje koje u sastavu sadrže čaj i kavu neprihvatljivo ocjenjene zbog zrnate teksture i izrazite gorčine.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: ENG
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Ana Belščak (abelscak@pbf.hr), 18. Vel. 2013. u 11:31 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4