crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 618804

Disertation

Author: Premoša, Tea
Title: Utjecaj sastojaka na antioksidacijski kapacitet čokoladnih likera
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 11.07.
Year: 2012
Page: 39
Mentor: Komes, Draženka
Keywords: Antioksidacijski kapacitet; Čokoladni likeri; Etanol; Polifenolni spojevi
Abstract:
Cilj ovog rada je ispitati utjecaj sastojaka čokoladnih likera (vrsta čokolade i postotak etanola) na antioksidacijski kapacitet čokoladnih likera nakon jednog i dva mjeseca odležavanja. Čokoladni likeri pripremljeni su od 4 vrste čokolade različitog udjela kakaovih dijelova (30%, 32%, 50% i 72%) u kombinaciji s 20%, 25% i 30%- tnim etanolom. Spektrofotometrijski su određeni udjeli ukupnih fenola metodom s Folin- Ciocalteau reagensom te udjeli ukupnih proantocijanidina metodom po Bate- Smithu. Za određivanje antioksidacijskog kapaciteta korištene su dvije metode: ABTS, reakcija s radikalima 2, 2'-azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonskom kiselinom) i DPPH, reakcija s 2, 2'-difenil-1-pikrilhidrazilom. Rezultati su potvrdili da liker s najvećim udjelom kakaovih dijelova (72%) i s najvećim postotkom alkohola (30% etanola), sadrži najveći udio polifenolnih spojeva (ukupnih fenola, proantocijanidina) i ima najveći antioksidacijski kapacitet.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: ENG
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Ana Belščak (abelscak@pbf.hr), 18. Vel. 2013. u 11:51 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4