crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 620096

Disertation

Author: Britvec, Nikolina
Title: Bioaktivni potencijal i reološka svojstva čokoladnih likera nakon četveromjesečnog skladištenja
( Bioactive potential and rheological properties of chocolate liqueurs after months of storage )
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 27.02.
Year: 2013
Page: 41
Mentor: Komes, Draženka
Keywords: antioksidacijski kapacitet; čokolada; flavan-3-oli; proantocijanidini; reologija; ukupni fenoli
( antioxidant capacity; chocolate; flavan-3-ols; proanthocyanidins; rheology; total phenols )
Abstract:
Kakaovi proizvodi se ubrajaju među funkcionalne proizvode čija se pozitivna svojstva potvrđuju brojnim znanstvenim istraživanjima. Cilj ovog rada bio je odrediti udjel biološki aktivnih komponenata, antioksidacijski kapacitet te reološka svojstva čokoladnih likera nakon četvrtog mjeseca skladištenja. Primjenom spektrofotometrijskih metoda određen je udjel ukupnih fenola, flavonoida, flavan-3-ola i proantocijanidina u čokoladnim likerima te njihov antioksidacijski kapacitet. Reometrom su određena reološka svojstva. Ispitivanja su provedena na 12 čokoladnih likera pripremljenih s 20, 25 i 30% alkohola u kombinaciji s četiri vrste čokolade (30, 32, 50 i 72% kakaovih dijelova). Najviši bioaktivni potencijal karakterizira čokoladne likere pripremljene s 25%-tnim alkoholom u kombinaciji s čokoladom sa 72% kakaovih dijelova.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Aleksandra Vojvodić (avojvodic@pbf.hr), 27. Vel. 2013. u 15:52 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4