crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 673654

Disertation

Author: Peršurić, Željka
Title: Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na fitosterole, skvalen i tokoferole repičinog ulja
( The influence of cultivars and oil extraction process on the physterols, squalen and tocopherols of rapeseed oil )
Type: graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 15.12.
Year: 2011
Page: 39
Mentor: Škevin, Dubravka
Keywords: repičino ulje ; fitosteroli ; tokoferoli ; skvalen
( rapeseed oil ; phytosterols ; tocopherols ; squalen )
Abstract:
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj tri različita kultivara uljane repice i tri načina proizvodnje na udio fitosterola, skvalena i tokoferola. Repičino ulje je svojstveno po visokom udjelu β-sitosterola, kampesterola i brasikasterola, a od tokoferola je najzastupljeniji γ-tokoferol. No, ulja ovisno o kultivaru imaju različite udjele pojedinih komponenti. Ulje dobiveno iz hibrida PR 46 W 10 okarakterizirano je većim udjelom Δ5- avenasterola, Δ7-stigmasterola i kampesterola, dok ulja proizvedena iz sjemena sorte Robust sadrže više α-tokoferola, kampestanola, brasikasterola, stigmasterola i ukupnih sterola. Ulja proizvedena iz hibrida Toccata odlikuju se većim udjelom Δ7- avenasterola, a manjim udjelom β-sitosterola. Ulja proizvedena ekstrakcijom organskim otapalima sadrže veći udio ukupnih fitosterola od ulja dobivenih prešanjem. Kultivar, način proizvodnje i njihova interakcija imaju značajan utjecaj na udio pojedinačnih fitosterola i tokoferola te ukupnih fitosterola.
Project / theme: 058-0580696-0704
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Klara Kraljić (kkraljic@pbf.hr), 7. Sij. 2014. u 09:48 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4