crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 673724

Disertation

Author: Japec, Matea
Title: Kvaliteta ulja uljane repice proizvedenog iz sjemena sorte Remy
( Quality of rapeseed oil produced from the Remy variety )
Type: graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 21.09.
Year: 2012
Page: 57
Mentor: Škevin, Dubravka
Keywords: uljana repica; Remy; masne kiseline; fenoli; antioksidacijska aktivnost
( rapeseed; Remy; fatty acids; phenols; antioxidant activity )
Abstract:
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj načina proizvodnje na kvalitetu i sastav ulja uljane repice. Ulja su proizvedena procesom laboratorijskog prešanja sa i bez kondicioniranja sjemena te procesom laboratorijske ekstrakcije heksanom. Sjeme uljane repice sorte Remy uzgojeno je na eksperimentalnom polju Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Ispitivani kultivar zadovoljio je osnovne parametre kvalitete sjemena. Iskorištenje procesa proizvodnje bilo je najveće kod ulja proizvedenog prešanjem uz prethodno kondicioniranje. Svi proizvedeni uzorci ulja bili su visoke kvalitete bez izraženijih hidrolitičkih ili oksidacijskih promjena u uljima. Najzastupljenija masna kiselina u svim uzorcima ulja je oleinska masna kiselina, slijedile su linolna, linolenska i palmitinska masna kiselina dok je udio zasićenih masnih kiselina u svim analiziranim uzorcima malen. Ulje ekstrahirano heksanom i nerafinirano ulje uljane repice proizvedeno prešanjem uz prethodno kondicioniranje sjemena sadržavala su veće količine tokoferola od hladnoprešanog ulja. Nerafinirano ulje također sadrži značajno veći udio pigmenata i fenola od hladnoprešanog i ekstrahiranog ulja. Kanolol je dominantan fenolni spoj u svim uzorcima ulja. Povećana količina bioaktivnih komponenata u nerafiniranom ulju rezultirala je višom antioksidacijskom aktivnošću tog ulja. Najbolju korelaciju sa antioksidacijskom aktivnosti pokazuju fenoli, i to prvenstveno kanolol.
Project / theme: 058-0580696-0704
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Klara Kraljić (kkraljic@pbf.hr), 7. Sij. 2014. u 10:34 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4