crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 673827

Disertation

Author: Biškić, Matija
Title: Utjecaj dodatka zamjenskih sladila na udjel ugljikohidrata, teksturalna i senzorska svojstva čokolade
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 13.09.
Year: 2013
Page: 35
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Belščak-Cvitanović, Ana
Keywords: Čokolada; Sladila; Senzorska svojstva; Tekstura; Ugljikohidrati
Abstract:
U ovom radu proučavao se utjecaj dodatka različitih zamjenskih sladila na sastav ugljikohidrata, teksturalna svojstva i senzorske karakteristike čokolada. Udjel ugljikohidrata određen je primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC-RI). Analiza teksturalnih parametara provela se na analizatoru teksture primjenom testa penetracije i testa s nožem. Senzorsko ocjenjivanje čokolada provedeno je kvantitativnom deskriptivnom analizom. Izmjerila se i raspodjela veličine čestica čokolada i sladila. Dodatak prirodnih zamjenskih sladila rezultirao je povećanjem tvrdoće novoproizvedenih čokolada, kao i razlikama u senzorskim karakteristikama istih u odnosu na referentnu čokoladu (sa saharozom). Udjel ugljikohidrata bio je manji u svim novoproizvedenim čokoladama u odnosu na referentnu čokoladu. Sve čokolade senzorski su dobro ocjenjene ukazujući na veliki potencijal zamjenskih sladila u proizvodnji istih.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: ENG
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Ana Belščak (abelscak@pbf.hr), 7. Sij. 2014. u 11:10 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4