crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 689494

Disertation

Author: Iva Finderle
Title: Promjene udjela metilksantina i polifenola tijekom šestomjesečnog skladištenja čokoladnih likera
( Changes in the composition of methylxanthines and polyphenols in chocolate liqueurs during six months of storage )
Type: graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 25.02.
Year: 2014
Page: 66
Mentor: Komes, Draženka
Keywords: čokoladni likeri; ekstrakcija; HPLC; metilksantini; polifenoli
( chocolate liqueurs; extraction; HPLC; methylxanthines; polyphenols )
Abstract:
U skladu s povećanim interesom za funkcionalne prehrambene proizvode, i čokoladni likeri, zbog svog zanimljivog bioaktivnog sastava, postaju zanimljiv predmet znanstvenih istraživanja. Čokolada, kao dobar izvor polifenola i metilksantina, i etanol, kao učinkovito otapalo za njihovu ekstrakciju, dobra su polazna točka za proizvodnju ovih potencijalno funkcionalnih proizvoda. Cilj istraživanja bio je odrediti promjenu sastava polifenola i metilksantina u čokoladnim likerima proizvedenima od čokolada različitih udjela kakaovih dijelova (30, 32, 50 i 72%) u kombinaciji s različitim udjelima etanola (20, 25 i 30 % vol.) tijekom šestomjesečnog skladištenja. Udjeli polifenola ((-)-epikatehin, (+)-katehin, procijanidin B2, protokatehinska kiselina) i metilksantina (teobromin i kafein) određeni su tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC-PDA). Teobromin je bio dominantan metilksantin, dok su među polifenolnim spojevima određeni (-)-epikatehin, (+)-katehin, procijanidin B2 i protokatehinska kiselina, čiji su udjeli varirali ovisno o sastavu likera. Čokoladni liker pripremljen s čokoladom koja sadrži 72% kakaovih dijelova u kombinaciji s 30%-tnim etanolom sadržavao je najveći udjel svih bioaktivnih spojeva i zadržao stabilnost tijekom svih šest mjeseci skladištenja.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Aleksandra Vojvodić (avojvodic@pbf.hr), 26. Vel. 2014. u 12:27 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4