crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 692324

Journal

Authors: Ačkar, Đurđica; Komes, Draženka; Babić, Jurislav; Vojvodić, Aleksandra; Škrabal Svjetlana
Title: Stanje u konditorskoj industriji i trendovi njezina razvoja
( Confectionery industry current situation and development trends )
Source: Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumasrstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske. Sažeci / Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor (ed). - Osijek : HAZU , 2013. 32-33 (ISBN: 978-953-154-195-4).
Meeting: Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumasrstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske
Location and date: Osijek, Hrvatska, 14.-15.6.2013.
Keywords: funkcionalni proizvodi; konditorski proizvodi; proizvodnja; trendovi
( functional products; confectionery products; production; trends )
Abstract:
Zahvaljujući velikoj popularnosti konditorskih proizvoda, konditorska industrija zauzima vrlo važnu poziciju u prehrambenoj industriji Hrvatske. konditorske proizvode u Hrvatskoj proizvodi osam velikih tvrtki, čija je ukupna proizvodnja u 2012. godini iznosila 55.549 t. Najveći udio proizvodnje odnosi se na kekse i vafle, kojih je proizvedeno 31.608 t, slijedi čokolada sa 16.304 t, dok je proizvoda sličnih čokoladi i krem proizvoda proizvedeno 2.401 t, a bombonskih proizvoda 5.236 t. Uzimajući u obzir ukupnu nacionalnu proizvodnju, u istočnoj Hrvatskoj, gdje su locirane tri velike konditorske tvrtke, proizvedeno je 47, 9% keksa i vafla, 56, 9% čokolade, 41, 2% proizvoda sličnih čokoladi i krem proizvoda te 17, 7% bombonskih proizvoda. Na domaće tržište plasirano je oko 50% konditorskih proizvoda proizvedenih u istočnoj Hrvatskoj, oko 40% ih je izvezeno u zemlje bivše Jugoslavije te oko 10% na ostala tržišta. Ako se navedeni podaci usporede s onima iz 2011. godine, zamjećuje se blag pad ukupne proizvodnje, kao i proizvodnje pojedinačnih grupa konditorskih proizvoda, izuzev proizvoda sličnih čokoladi i krem proizvoda. Iako se može uočiti blag porast prodaje na domaćem tržištu, on kompenzira smanjeni izvoz u države bivše Jugoslavije. Hrvatska konditorska industrija prati trendove u razvoju novih proizvoda, čemu pridonose rezultati mnogobrojnih znanstvenih istraživanja i suradnja sa znanstveno-istraživačkim insititucijama. Razvijaju se konditorski proizvodi smanjenog udjela šećera i masti, proizvodi sa zamjenskim sladilima, obogaćeni različitim funkcionalnim dodacima (probiotici, vitamini, dijetalna vlakna, biljni ekstrakti). Na taj se način iz dana u dan povećava asortiman konditorskih proizvoda, a samim time i broj zadovoljnih potrošača. Osim toga, očekuje se da će se nakon ulaska u Europsku uniju prihvatiti i aktualni trendovi u Europi i svijetu: proizvodnja fair trade proizvoda, kombiniranje "nespojivih" okusa (npr. slatko sa slanim), proizvodnja proizvoda s dodacima koji usporavaju starenje (npr. kolagen), primjena novih ambalažnih materijala koji se mogu potpuno reciklirati itd. Ulaganje u nove tehnologije i razvoj novih proizvoda, uz znanje i kreativnost prehrambenih tehnologa te povezivanjem sa znanstvenoistraživačkim institucijama, osigurat će hrvatskoj konditorskoj industriji prevladavanje brojnih izazova i napredak u budućnosti.
Type of meeting: Predavanje
Type of presentation in a journal: Abstract
Type of peer-review: Domestic peer-review
Project / theme: 113-1130473-0571
Original language: HRV
Category: Znanstveni
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Đurđica Ačkar (Djurdjica.Ackar@ptfos.hr), 27. Ožu. 2014. u 09:22 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4