crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 692326

Journal

Authors: Šubarić, Drago; Komes, Draženka; Nedić, Ilija; Babić, Jurislav
Title: Razvoj industrije šećera u RH nakon ulaska u EU
( Sugary industry development in Croatia after joining EU )
Source: Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja Istočne Hrvatske. Sažeci / Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor (ed). - Osijek : HAZU , 2013. 34-35 (ISBN: 978-953-154-195-4).
Meeting: Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja Istočne Hrvatske
Location and date: Osijek, Hrvatska, 14.-15.6.2013.
Keywords: šećer; proizvodnja i potrošnja; proizvodne kvote
( sugar; production and consumption; production quota )
Abstract:
Tradicija proizvodnje šećera u Republici Hrvatskoj duga je više od 100 godina i danas je najprofitabilnija poljoprivredno-prehrambena proizvodnja, a šećer glavni izvozni proizvod u ukupnom izvozu hrane. Dnevni kapacitet prerade tri hrvatske šećerane iznosi oko 20.400 t šećerne repe, a za kampanju od 100 dana sirovinu je potrebno osigurati i sa susjednih tržišta. Proizvodnja šećera po hektaru u RH u proizvodnoj godini 2011/12. iznosila je 8, 73 t, što je bitno niže od prosjeka EU (11, 6 t/ha). Danas je proizvodnja šećera suočena s brojnim izazovima diljem svijeta, posebno u Europskoj uniji. Promjene na tržištu ratarskih proizvoda i nafte, klimatske promjene te promjene cijene šećera glavni su čimbenici koji općenito utječu na poslovanje industrije šećera. Tržište šećera u EU predmet je stroge regulacije od 1968. godine, kada su prvi put uvedene proizvodne kvote za šećer. Danas proizvodna kvota u EU za šećer proizveden od šećerne repe iznosi 13.336.741 t, dok je istodobno potrošmnja šećera procijenjena na 18.500.000 t. Republika Hrvatska i susjedne zemlje imaju velike poljoprivredne površine pogodne za uzgoj šećerne repe (više od milijun hektara), a uslijed smanjenih kvota stvaraju se preduvjeti za izbor proizvođača koji ostvaruju bolje proizvodne rezultate, odnosno one koji su fizički bliži (udio transporta u cijeni i do 10%). Postojeći sustav proizvodnih kvota i zadnja reforma tržišta šećera iz 2006. godine, koja je rezultirala smanjenjem proizvodne kvote na razini EU i zatvaranjem brojnih tvornica šećera, rezultirali su nedostatnom pokrivenošću proizvodnje, tako da u okruženju RH proizvodna kvota za šećer proizveden od šećerne repe ne pokriva 2, 4 milijuna t postojeće potrošnje šećera. U pravo bi to mogla biti prednost domaćih šećerana i njihova prilika da uz povećanje produktivnosti proizvodnje na razinu najkvalitetnijih šećerana u EU dio proizvodnje kao i do sada plasiraju na tržište EU.
Type of meeting: Predavanje
Type of presentation in a journal: Abstract
Type of peer-review: Domestic peer-review
Project / theme: 113-1130473-0571
Original language: HRV
Category: Znanstveni
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Đurđica Ačkar (Djurdjica.Ackar@ptfos.hr), 27. Ožu. 2014. u 09:47 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4