crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 704736

Disertation

Author: Dujmović, Ana-Marija
Title: Utjecaj tehnika sušenja na sastav polifenola i ugljikohidrata te antioksidacijski kapacitet plodova murve (Morus sp.)
( Effect of different techniques of drying on the composition of polyphenols and carbohydrates and antioxidant capacity of mulberry fruits (Morus sp.) )
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 10.07.
Year: 2014
Page: 35
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Belščak-Cvitanović, Ana
Keywords: antioksidacijski kapacitet; antocijani; ekstrakcija; flavonoidi; murva; polifenoli; sušenje
( anthocyanins; antioxidant capacity; drying; extraction; flavonoids; mulberry; polyphenols )
Abstract:
Murva (Morus, Moraceae) je široko rasprostranjena biljna vrsta u svijetu, od tropskih do sub-arktičkih regija. U prošlosti je bila poznata kao omiljena hrana dudova svilca, dok danas ima sve veću primjenu u prehrambenoj industriji i kozmetici. Cilj ovoga rada je ispitati utjecaj tri različite tehnike sušenja na sastav polifenola i ugljikohidrata te antioksidacijski kapacitet plodova bijele (Morus alba) i crne murve (Morus nigra). Postupci sušenja korišteni u radu bili su konvencionalno sušenje, infracrveno sušenje i liofilizacija. Za određivanje udjela ukupnih polifenola, flavonoida, antocijana i antioksidacijskog kapaciteta korištene su spektrofotometrijske metode, a udjel ugljikohidrata određen je visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom (HPLC-RID). Među ispitanim tehnikama sušenja, infracrveno sušenje pokazalo se kao najbolja tehnika koja rezultira sušenim plodovima murve s visokim udjelom polifenolnih spojeva.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Aleksandra Vojvodić (avojvodic@pbf.hr), 10. Srp. 2014. u 14:33 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4