crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 704774

Disertation

Author: Karača, Sara
Title: Ekstrakcija i karakterizacija pektina iz kore citrusa
( Extraction and characterization of pectin from citrus peel )
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 10.07.
Year: 2014
Page: 36
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Belščak-Cvitanović, Ana
Keywords: citrusi; geliranje; limunska kiselina; pektin; stupanj esterifikacije
( citric acid; citrus fruits; gelling properties; methoxyl content; pectin )
Abstract:
Svrha ovog završnog rada bila je ekstrahirati pektinske tvari iz sušene kore šest citrusnih sirovina (grejp, klementina, limun, mandarina, mandora, naranča) pomoću tri različite kiseline (klorovodična, dušična i limunska kiselina) pri različitim uvjetima te optimizirati iste. Osim toga, cilj je bio provesti karakterizaciju ekstrahiranog pektina u smislu određivanja boje, topljivosti u hladnoj i zagrijanoj vodi, pH – vrijednosti, molarne mase, stupnja esterifikacije, udjela poligalakturonske kiseline i sposobnosti proizvodnje žele – proizvoda te naposljetku usporediti svojstva pektinskih tvari, ekstrahiranih iz šest različitih sirovina, i definirati sirovinu najpogodniju za ekstrakciju pektina koji bi se mogao koristiti u prehrambenoj industriji. Rezultati istraživanja pokazali su da se najveći prinos pektina iz ispitivanih sirovina dobiva ekstrakcijom primjenom limunske kiseline tijekom 60 minuta. Između šest odabranih sirovina, najviši udjel pektina sadrži grejp.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Aleksandra Vojvodić (avojvodic@pbf.hr), 10. Srp. 2014. u 17:23 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4