crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 704784

Disertation

Author: Dević, Doroteja
Title: Antioksidacijski potencijal različito pripremljenih ekstrakata majčine dušice
( Antioxidant capacity of differently prepared thyme extracts )
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 10.07.
Year: 2014
Page: 60
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Belščak-Cvitanović, Ana
Keywords: antioksidacijski potencijal; ekstrakcija; majčina dušica; polifenoli
( antioxidant capacity; extraction; thyme; polyphenols )
Abstract:
Majčina dušica (T. serpyllum) je ljekovita biljka koja raste na suhim i sunčanim površinama. Brojni se pozitivni zdravstveni učinci vezuju uz tu biljku, ponajviše zbog izraženog antoksidacijskog potencijala polifenolih spojeva koje sadrži. Cilj ovoga rada bio je odrediti antioksidacijski potencijal ekstrakata majčine dušice pripremljenih kombinacijom različitih temperatura i vremena ekstrakcije te uporabom ultrazvučne kupelji. Spektrofotometrijskim metodama određen je udjel ukupnih polifenola, flavonoida, proantocijanidina, hidroksicimetnih kiselina i tanina. Antioksidacijski potencijal ekstrakata određen je reakcijom s radikal - kationom 2, 2' - azinobis (3 - etilbenzotiazolin - 6 - sulfonskom kiselinom) (ABTS metoda) i reakcijom s 1, 1 - difenil - 2 - pikrilhidrazil radikalom (DPPH metoda). Polifenolni sastav ekstrakata određen je visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom (HPLC - PDA). Među ispitivanim ekstrakcijskim postupcima, najučinkovitijim se pokazala klasična ekstrakcija majčine dušice vodom temperature 80°C tijekom 30 minuta koja je rezultirala ekstraktom s najvišim udjelom ukupnih polifenolnih spojeva te najvišim antioksidacijskim kapacitetom. U usporedbi s fiziološkom otopinom, destilirana voda pokazala se kao bolje otapalo za ekstrakciju polifenolnih spojeva.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Aleksandra Vojvodić (avojvodic@pbf.hr), 10. Srp. 2014. u 17:42 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4