crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 704786

Disertation

Author: Španić, Ivana
Title: Utjecaj uvjeta pripreme na senzorske svojstva zelenog čaja
( Influence of preparation on sensory properties of green tea )
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 10.07.
Year: 2014
Page: 46
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Belščak-Cvitanović, Ana
Keywords: gorčina; senzorska analiza; trpkost; zeleni čaj
( astringency; bitterness; green tea; sensory analysis )
Abstract:
Zeleni čaj, dobiven iz lišća biljke Camellia sinensis, jedno je od najkonzumiranijih pića na svijetu. Cilj ovoga rada bio je usporediti bioaktivni sastav (ukupni polifenoli, tanini i kafein) šest različitih vrsta zelenog čaja sa senzorskim profilom različito pripremljenih napitaka (3, 10, 20 i 30 minuta ekstrakcija). Udjeli ukupnih polifenola i tanina određeni su spektrofotometrijskim metodama, a udjel kafeina primjenom visokodjelotvorne tekućinske kromatografije (HPLC-PDA). Senzorsko ocjenjivanje zelenog čaja proveo je panel od šest educiranih ocjenjivača, a 10-bodovnom hedonističkom skalom ocjenjivala se gorčina, trpkost i općenita prihvatljivost. Najveći udjel ukupnih polifenola i tanina određen je u Darjeeling zelenom čaju, a najveći udjel kafeina određen je u zelenom čaju japanska Sencha. Zelene čajeve karakteriziraju miris po travi ili sijenu te gorak ili pomalo slatkast okus. Produljenjem ekstrakcije povećava se udjel ukupnih polifenola, tanina i kafeina što se odražava i na intenzitet gorčine i trpkosti te se smanjuje prihvatljivost konzumiranja takvih napitaka.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Aleksandra Vojvodić (avojvodic@pbf.hr), 10. Srp. 2014. u 17:51 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4