crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 714822

Disertation

Author: Suić, Danijela
Title: Potencijal primjene proteina sirutke za poboljšanje inkapsulacijske učinkovitosti polifenola zelenog čaja
( The potential of using whey proteins for improving the encapsulation efficiency of green tea polyphenols )
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 04.09.
Year: 2014
Page: 41
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Belščak-Cvitanović, Ana
Keywords: alginat; flavan-3-oli; inkapsulacija; polifenoli; proteini sirutke; zeleni čaj
( alginate; flavan-3-ols; encapsulation; polyphenols; whey proteins; green tea )
Abstract:
S obzirom na visok udjel polifenolnih spojeva i metilksantina, posebice kafeina u zelenom čaju, u ovom radu ispitana je ekstrakcijska učinkovitost ovih spojeva iz zelenog čaja kao model-sustava te njegova inkapsulacija u čestice različitih kombinacija alginata, proteina sirutke i kitozana. Usporedbom primjenjenih ekstrakcijskih postupaka, pokazalo se da je optimalni ekstrakcijski postupak ponovljena (dvostruka) konvencionalna ekstrakcija miješanjem na 80°C tijekom 15 minuta. Dobiveni ekstrakt sadržavao je 5 250 mg ekv. galne kiseline/L ekstrakta ukupnih polifenola te je inkapsuliran u čiste alginatne čestice, kombinaciju alginata s proteinima sirutke (8:2) te istu kombinaciju s kitozanskim omotačem. Dobivenim česticama ispitana su morfološka svojstva, veličina čestica, tekstura, inkapsulacijska učinkovitost te otpuštanje iz hidrogel i osušenih čestica. Rezultati su pokazali da je primjena proteina sirutke u kombinaciji s alginatom omogućila poboljšanje parametara inkapsulacije (veličina čestica, inkapsulacijska učinkovitost, produljenje otpuštanja) u odnosu na čiste alginatne čestice. Kao optimalan sustav pokazale su se alginatno-proteinske čestice s kitozanskim omotačem budući da su omogućile 89, 2% inkapsulacije ukupnih polifenola te postepeno otpuštanje ovih spojeva u vodi i do 120 minuta.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Aleksandra Vojvodić (avojvodic@pbf.hr), 12. Ruj. 2014. u 19:35 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4