crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 714828

Disertation

Author: Radošević, Andrea
Title: Utjecaj vrste nosača na učinkovitost inkapsulacije bioaktivnih spojeva zelene kave
( The effect of carrier system on encapsulation efficiency of bioactive compounds derived from green coffee )
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 04.09.
Year: 2014
Page: 37
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Belščak-Cvitanović, Ana
Keywords: antioksidacijski kapacitet; inkapsulacija; kafein; polifenoli; zelena kava
( antioxidant capacity; encapsulation; caffeine; polyphenols; green coffee )
Abstract:
Svrha ovog završnog rada bila je ekstrakcija polifenolnih spojeva i kafeina iz zelene kave te njihova inkapsulacija u pet različitih sustava nosača (2% alginat, alginat-pektin, alginat-karagenan, alginat s kitozanskim omotačem i alginat s pektinskim omotačem). Ekstraktima zelene kave dobivenima variranjem različitih uvjeta ekstrakcije (temperatura, vrijeme ekstrakcije, ultrazvuk) određen je udjel polifenola i kafeina te antioksidacijski kapacitet primjenom spektrofotometrijskih metoda i tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC). Među ispitivanim ekstrakcijskim postupcima, najučinkovitijim se pokazala konvencionalna ekstrakcija miješanjem na 80°C tijekom 20 minuta, koja je rezultirala ekstraktom s najvećim udjelom polifenolnih spojeva, klorogenske kiseline i kafeina te je tako dobiven ekstrakt korišten za inkapsulaciju u različite sustave nosača. Česticama dobivenim inkapsulacijom ekstrakta zelene kave određene su morfološke karakteristike, veličina čestica te reološka svojstva, učinkovitost inkapsulacije polifenola te je praćeno otpuštanje polifenola iz čestica u vodi. Najbolju učinkovitost inkapsulacije polifenolnih spojeva (87.09%) te produljenje otpuštanja istih (20-30 minuta) pokazali su sustavi kombinirani od alginata i pektina.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Aleksandra Vojvodić (avojvodic@pbf.hr), 12. Ruj. 2014. u 19:56 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4