crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 719162

Disertation

Author: Ljubić, Anita
Title: Bioaktivni potencijal i senzorska svojvstva napitaka na bazi kozjeg mlijeka obogaćenih biljnim ekstraktima
( Bioactive potential and sensory properties of goat milk enriched with plant extracts )
Type: graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 23.09.
Year: 2014
Page: 84
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Bušić, Arijana
Keywords: funkcionalna hrana ; bioaktivni sastojci ; kozje mlijeko ; biljni ekstrakti ; senzorska svojstva ; ultrazvučna homogenizacija
( functional food ; bioactive ingredients ; goat's milk ; plant extracts ; sensory properties ; ultrasonic homogenization )
Abstract:
U skladu sa povećanim interesom potrošača za balansiranjem prehrane s ciljem postizanja optimalnog zdravstvenog stanja i mogućnosti reduciranja rizika razvoja bolesti, proizvodnja funkcionalnih prehrambenih proizvoda je u porastu. Biljne vrste, poznate po svom bogatom bioaktivnom sastavu, dobar su izvor antioksidansa u hrani te mogu poboljšati senzorska svojstva potencijalno funkcionalnih proizvoda. Budući da je mišljenje o neprihvatljivosti kozjeg mlijeka rašireno među potrošačima, radi njegova karakterističnog okusa i mirisa, cilj ovog istraživanja je poboljšati bioaktivni profil i senzorska svojstva kozjeg mlijeka dodatkom vodenih biljnih ekstrakata (majčina dušica, matičnjak, menta, lavanda, ružmarin, kadulja). Bioaktivni profil određen je UV-VIS spektrofotometrijskim metodama te tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC-PDA), dok su senzorska svojstva uzoraka određena metodom kvantitativne deskriptivne senzorske analize. Uzorci su ultrazvučno homogenizirani (5, 10 minuta) s ciljem postizanja stabilnosti napitka te su određene fizikalne (veličina globula, gustoća, boja), kemijske te reološke karakteristike istih. Kozje mlijeko obogaćeno ekstraktom mente rezultiralo je najvećim udjelom bioaktivnih sastojaka kao i najvišim antioksidativnim kapacitetom. U svim uzorcima najzastupljeniji polifenolni spoj bila je ružmarinska kiselina. Rezultati potvrđuju da dodatak biljnih ekstrakata kozjem mlijeku poboljšava bioaktivni sastav i senzorska svojstva.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Aleksandra Vojvodić (avojvodic@pbf.hr), 7. Lis. 2014. u 14:05 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4