crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 769955

Disertation

Author: Peričić, Nena
Title: Utjecaj sastava i ambalažnog materijala na stabilnost gumenih bombona i žele proizvoda tijekom četveromjesečnog skladištenja
( The effect of composition and packaging material on the stability of gumdropsand jelly productsduring the four-mounth storage )
Type: graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakulte
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 10.07.
Year: 2015
Page: 87
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Belščak-Cvitanović, Ana ; Ščetar, Mario
Keywords: agar; polifenoli; pektin; želatina; žele proizvodi
( agar; gelatin; pectin; polyphenols; jelly products )
Abstract:
Gumeni bomboni i žele proizvodi popularni su konditorski proizvodi, čija je proizvodnja i konzumacija posljednih godina u stalnom porastu. Popularnost ove skupine proizvoda može se pripisati inovativnim formulacijama i mogućnosti implementacije različitih sastojaka, posebice boja i aroma u njihovu proizvodnju. Sukladno tome, cilj ovog rada bio je formulirati bombonske proizvode sa agar agarom i pektinom, kao zamjenom za želatinu, uz dodatak dijetalnih vlakana (inulin i indijski trputac (Plantago ovata)) i prirodnih sladila (ekstrakt stevije, laktitol, agavin sirup i med) te ekstrakt bijelog čaja kao osnovu proizvoda. Formulirano je 6 vrsta bombonskih proizvoda kojima su praćene promjene fizikalnih, teksturalnih i senzorskih svojstava te promjene udjela bioaktivnih sastojaka i antioksidacijskog kapaciteta tijekom 4 mjeseca skladištenja na 4°C i 22°C, pakiranih u tri različite vrste ambalažnog materijala (linearni polietilen niske gustoće, polipropilenski film s akrilnim i poli(viliden-kloridnim) barijernim premazom, laminat metaliziranog polipropilena i polietilena). Najbolja senzorska svojstva pokazali su bombonski proizvodi sa želatinom, dok se agar agar pokazao kao najmanje prihvatljivo sredstvo za želiranje. Tijekom četveromjesečnog skladištenja došlo je do smanjenja udjela bioaktivnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta u bombonskim proizvodima. Kao najbolja zamjena za saharozu pokazao se med, dodatak kojeg je produljio rok trajanja proizvoda, a ujedno i pozitivno utjecao na njihovu aromu.
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Mario Ščetar (mscetar@pbf.hr), 17. Srp. 2015. u 08:13 satiPrint version   za tiskati


upomoc
foot_4