crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 770173

Disertation

Author: Vidović, Petra
Title: Kinetika difuzije polifenola i proteina tijekom inkapsulacije ekstrakta zelenog čaja
( The diffusion of polyphenols and proteins during green tea extract encapsulation )
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 08.07.
Year: 2015
Page: 41
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Belščak-Cvitanović, Ana
Keywords: Alginat; Difuzija; Hidrogel čestice; Inkapsulacija; Polifenoli; Proteini
( Alginat; Diffusion; Encapsulation; Hydrogel particles; Proteins )
Abstract:
U cilju povećanja učinkovitosti inkapsulacije polifenolnih spojeva zelenog čaja, u ovom radu ispitane su interakcije između polifenola i različitih proteina primjenjenih za inkapsulaciju. Za formiranje čestica korišten je alginat i pet vrsta proteina (proteini sirutke, goveđi serum albumin, kalcijev kazeinat, proteini konoplje, proteini soje), a kao tehnika inkapsulacije primijenjeno je ionsko geliranje uz formiranje dodatnog pektinskog i kitozanskog omotača, kako bi se smanjila poroznost i postiglo produljeno otpuštanje inkapsuliranih sastojaka. Čestice formulirane od alginata te goveđeg serum albumina (BSA) i proteina sirutke sadržavale su najveći udjel zadržanih proteina (do 95% od polaznog udjela), dok se kombinacija alginata s kalcijevim kazeinatom i proteinima sirutke pokazala najučinkovitijom za inkapsulaciju polifenola i flavan-3-ola, jer navedena kombinacija materijala omogućava zadržavanje najvećeg udjela ovih spojeva u formuliranim česticama (80%). Tijekom postupka formiranja čestica nije došlo do difuzije polifenola i flavan-3-ola u okolni medij, zbog izotoničnih uvjeta korištenih tijekom inkapsulacije, no, došlo je do difuzije i otpuštanja proteina iz hidrogel matriksa čestica, što je rezultiralo manjim udjelom proteina zadržanim u formuliranim česticama. Prema dobivenim rezultatima alginat u kombinaciji s goveđim serum albuminum i pektinskim omotačem najefikasnije zadržava polifenole zelenog čaja i proteine unutar čestice, što se može upotrijebiti za postizanje kontroliranog otpuštanja ovih funkcionalnih komponenti.
Project / theme: 058-0000000-3470
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Ana Belščak (abelscak@pbf.hr), 20. Srp. 2015. u 08:33 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4