crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 845903

Disertation

Author: Martinić, Mirna
Title: Senzorska analiza i prisutnost glutena u bombonskim proizvodima
( Sensory analysis and the presence of gluten in candy products )
Type: graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 23.09.
Year: 2016
Page: 55
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Kujundžić, Diana
Keywords: Alergija; Bombonski proizvodi; Celijakija; ELISA-testovi; Gluten
( Allergies; Candy products; Celiac disease; ELISA tests; Gluten )
Abstract:
Bombonski proizvodi popularni su konditorski proizvodi, čija proizvodnja i konzumacija posljednih godina bilježi stalan porast. Popularnost ove skupine proizvoda može se pripisati atraktivnosti oblika, boja, okusa, punjenja i sl. Iako bombonski proizvodi u recepturi uglavnom ne sadrže gluten, zbog mogućnosti kontaminacije tijekom proizvodnog procesa, udjel glutena u istima potrebno je kontinuirano ispitivati. Sukladno tome, cilj ovog rada bio je, referentnim analitičkim ELISA testovima odrediti udjel glutena u bombonskim proizvodima i šećernim sirupima, korištenima u njihovoj proizvodnji te provjeriti točnost korelacije udjela glutena i navoda „može sadržavati gluten“ koja se nalazi na deklaraciji pakovina. U tu svrhu primjenom 2 referentna ELISA testa ispitano je 17 bombonskih proizvoda i 2 sirupa. Provela se i senzorska analiza ispitivanih bombonskih proizvoda te anketa kojom se ispitala upoznatost pojedinaca s označavanjem i razumijevanjem navođenja alergena na deklaracijama. Na osnovu dobivenih rezultata vidljivo je da su među ispitivanim bombonskim proizvodima samo u 2 vrste voćnih karamela određeni udjeli glutena viši od 20 mg kg-1, što potvrđuje opravdanost određivanja glutena u ovim konditorskim proizvodima. Iako samo mali broj ispitanika čita informacije o alergenima na deklaraciji pakovina, rezultati anketa pokazali su da većina ispitanika smatra da je nužna edukacija i istaknutije navođenje alergena na deklaracijama kako bi se rizik od konzumiranja hrane, kao potencijalnim izvorima alergena, sveo na najmanju moguću mjeru.
Original language: HRV
Contrib. to CROSBI by: Ana Belščak (abelscak@pbf.hr), 23. Stu. 2016. u 12:14 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4