crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 882486

Disertation

Author: Ivančić, Ana Lana
Title: Analiza udjela kofeina u energetskim napitcima i učestalost konzumiranja istih od strane rekreativaca
( Analysis of caffeine content in energy drinks and the frequency of their consuming by the recreational athlets )
Type: graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 13.06.
Year: 2017
Page: 47
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Bušić, Arijana
Keywords: Energetski napitci ; Rekreativci ; Sportska izvedba ; Udjel kofeina
( Energy drinks ; Sports performance ; Caffeine share, Recreational athlets )
Abstract:
Kofein je najpopularniji prirodni stimulans tj. biljni alkaloid koji ima pozitivan učinak na mentalne i tjelesne funkcije. Iako je pronađen u 60-tak biljnih vrsta, kofein se najčešće unosi u organizam konzumiranjem kave, čaja, coca-cole, proizvoda s ekstraktom guarane, a u novije vrijeme i konzumiranjem enrgetskih napitaka, čija potrošnja kontinuirano raste, posebice među mlađom populacijom. Međutim, zbog potencijalnih zdravstvenih rizika konzumiranja kofeina izrazito je važno voditi računa o konzumiranim količinama, a jednako tako i pravilnom označavanju udjela kofeina u proizvodima. Stoga je cilj ovog rada bio usporediti udjel kofeina, određen metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC-DAD) s udjelom označenim na proizvodu, u 15 energetskih napitaka dostupnih na tržištu. Kao uvod u istraživanje provedeno je anketno ispitivanje koje je pokazalo da 50 % ispitanika, koji konzumiraju energetske napitke, su u dobi od 18-25 godina. Među 15 ispitivanih uzoraka, u 13 je utvrđeno odstupanje do 10 % od vrijednosti označene na proizvodu, 1 uzorak pokazuje odstupanje od 19, 5 %, dok na jednom proizvodu nije naveden udjel kofeina u proizodu, što je posebice zabrinjavajuće i ukazuje na potrebu veće kontrole.
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Arijana Bušić (abusic@pbf.hr), 27. Lip. 2017. u 13:31 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4