crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 885206

Disertation

Author: Jakupec, Dino
Title: Primjena izolata proteina sirutke i zeina u sustavu alginatnih nosača za inkapsulaciju polifenola đumbira (Zingiber officinale)
( Application of whey protein isolates and zein in system of alginate carriers for encapsulation of ginger (Zingiber officinale) polyphenols )
Type: baccalaureus graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 07.07.
Year: 2017
Page: 46
Mentor: Komes, Draženka
Principal investigator: Bušić, Arijana
Keywords: Alginat ; Đumbir ; Inkapsulacija ; Izolati proteina sirutke ; Polifenoli ; Zein
( Alginate ; Ginger ; Encapsulation ; Whey protein isolate ; Polyphenols ; Zein )
Abstract:
Zbog svojih ljekovitih svojstava đumbir (Zingiber officinale) ima dugu tradiciju primjene u medicini, a u novije vrijeme ti se pozitivni zdravstveni učinci potkrjepljuju sve većim brojem podataka o njegovom bogatom bioaktivnom sastavu. Budući da nema dostupnih podataka o inkapsulaciji polifenola đumbira, cilj ovog rada bio je istražiti učinkovitost inkapsulacije polifenolnih ekstrakata đumbira metodom ionskog geliranja te odrediti utjecaj sastava nosača na učinkovitost inkapsulacije. Kao nosač za imobilizaciju korišten je čisti alginat te kombinacije alginata s izolatima proteina sirutke i zeinom. Dobivenim česticama određen je udjel vode, fizikalno-kemijske i morfološke karakteristike, učinkovitost inkapsulacije polifenola i zadržavanja antioksidacijskog kapaciteta, kao i profili otpuštanja polifenola i antioksidacijskog kapaciteta u simuliranim gastrointestinalnim uvjetima. Dobiveni rezultati pokazali su da je dodatak izolata proteina sirutke u alginatni nosač rezultirao tvorbom manjih čestica, a dodatkom zeina dobivene su veće čestice, dok su obje vrste proteina uzrokovale smanjenje tvrdoće čestica, njihove elastičnosti te udjela vode. Dodatkom proteina povećala se inkapsulacijska učinkovitost i zadržavanje antioksidacijskog kapaciteta te usporilo otpuštanje polifenola iz njihovog sastava. Najefikasnijim nosačem pokazao se alginat u kombinaciji sa zeinom s učinkovitošću inkapsulacije polifenola od 93, 05%, najvišim zadržavanjem antioksidacijskog kapaciteta (86, 79% određeno ABTS metodom i 89, 67% određeno DPPH metodom) i kontinuiranim otpuštanjem polifenola iz čestica.
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Arijana Bušić (abusic@pbf.hr), 10. Srp. 2017. u 15:16 satiPrint version   za tiskati


upomoc
foot_4