crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 885445

Disertation

Author: Martinović, Tomislav
Title: Odabir najboljih parova vina i čokolade primjenom senzorskih testova
( Selecting the best pairs of wine and chocolate by application of sensory tests )
Type: graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 11.07.
Year: 2017
Page: 69
Mentor: Komes, Draženka
Keywords: Čokolada ; Hrvatska vina ; Uparivanje ; Senzorska analiza
( Chocolate ; Croatian wines ; Pairing ; Sensory analysis )
Abstract:
Čokolada i vino popularni su proizvodi čija konzumacija raste, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. U novije vrijeme, povećanjem kupovne moći dijela populacije, ali i edukacijom i posebice utjecajem medija, javljaju se različiti trendovi uparivanja pojedine hrane i pića. Iako je uparivanje vina sa nekom hranom uobičajeno, ne postoji niti jedno istraživanje koje je obradilo uparivanje čokolade s bijelim, crnim i desertnim vinima kako bi se odabrali najbolji parovi istih. Stoga je cilj ovog rada bio pronaći i odabrati najbolje parove vina i čokolada različitog udjela kakaovih dijelova. Ispitivano je 5 čokolada (38 %, 50 %, 60 %, 72 % i 81 % kakaovih dijelova) i 16 vina (7 bijelih, 7 crnih i 2 desertna vina). Čokolada s 38 % kakaovih dijelova najbolje se uparuje s vinima Muškat žuti i Prošek, dok je čokoladi s 50 % kakaovih dijelova najbolje odgovarao Muškat žuti. Čokoladi s 60 % kakaovih dijelova najbolje je odgovaralo vino Graševina. Traminac i Blatina najbolje su se uparili s čokoladom od 72 % kakaovih dijelova, dok se čokolada s 81 % kakaovih dijelova može dobro upariti s više vina (Sauvignon, Graševina, Žilavka, Muškat žuti i Prošek).
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Arijana Bušić (abusic@pbf.hr), 12. Srp. 2017. u 08:50 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4