crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 902050

Disertation

Author: Belščak, Ana
Title: Sastav polifenola i metilksantina u vodenim i metanolnim ekstraktima različitih kakao-proizvoda
( The composition of polyphenols and methylxantines in aqueous and methanolic extracts of various cocoa products )
Type: pre-Bologna graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 12.07.
Year: 2007
Page: 143
Mentor: Komes, Draženka
Keywords: Antioksidacijska aktivnost, HPLC, Kakao-proizvodi, Metilksantini, Polifenol
( Antioxidant activity, Cocoa products, HPLC, Methylxantines, Polyphenols )
Abstract:
Posljednjih nekoliko godina veliko zanimanje znanstvenih istraživanja usmjereno je na kakao-proizvode, kao bogate izvore različitih biološki aktivnih spojeva, posebno polifenola i metilksantina, koji zbog izražene antioksidacijske aktivnosti imaju pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje. Cilj ovog rada bio je analizirati sastav polifenola i metilksantina u različitim kakao-proizvodima te odrediti njihovu antioksidacijsku aktivnost. Uspoređena je učinkovitost otapala za ekstrakciju (70%-tni metanol i voda) te je ispitan utjecaj kiselinske hidrolize ekstrakata na udjel polifenola i metilksantina. Udjeli ukupnih fenola, ukupnih neflavonoida i flavonoida, ukupnih flavan-3-ola i ukupnih procijanidina određeni su spektrofotometrijskim metodama, dok je primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC-PDA) određen udjel pojedinačnih polifenola i metilksantina. Primjenom NMR tehnike određen je udjel čvrste faze kakao-proizvoda. Najveći udjel ukupnih fenola, flavonoida, flavan-3-ola i procijanidina određen je u kakao-masi i kakao-prahu, dok se u ostalim kakao-proizvodima udjeli navedenih fenolnih spojeva smanjuju proporcionalno smanjenju udjela kakao-dijelova. Veći udjeli fenolnih spojeva određeni su u metanolnim, u odnosu na vodene ekstrakte, dok su u hidroliziranim ekstraktima ti udjeli najmanji. Iz skupine flavan-3-ola najzastupljeniji spojevi su (−)-epikatehin (EC) i (−)-galokatehin (GC), iz skupine fenolnih kiselina galna kiselina, dok je teobromin najznačajniji metilksantin. Antioksidacijska aktivnost ispitana je primjenom tri metode: reakcijom s 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil radikalom (DPPH metoda) i 2, 2`-azino-bis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonska kiselina) radikalom (ABTS metoda) te reakcijom s željezo(III)-tripiridiltirazin (Fe3+-TPTZ) kompleksom (FRAP metoda).
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Monika Ostrman (mostrman@pbf.hr), 30. Lis. 2017. u 11:36 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4