crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 902063

Disertation

Author: Malešević, Jelena
Title: Usporedba kakvoće međuprodukata i konačnih produkata prerade šećerne repe i šećerne trske
( Comparison the quality of intermedial products and final products of sugar beet and sugar cane processes )
Type: pre-Bologna graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 10.10.
Year: 2007
Page: 114
Mentor: Komes, Draženka
Keywords: Procesni parametri, Saharoza, Šećer, Šećerna repa, Šećerna trska
( Process parameters, Sucrose, Sugar, Sugar beet, Bugar cane )
Abstract:
Šećerna repa uzgojena u umjerenim sjevernim područjima i šećerna trska uzgojena u tropskim predjelima osnovne su srovine za proizvodnju šećera. To su biljke u čijem se korijenu (repa) i stabljici (trska) nalaze pohranjeni šećer i mnogi drugi spojevi, a njihovi udjeli, kao i međusobni odnosi ovise o mnoštvu vanjskih čimbenika tijekom proizvodnje i rasta biljke. Uzimani su uzorci međuprodukta i konačnog produkta, konzumnog šećera šećerne repe i šećerne trske, tijekom tehnološkog procesa proizvodnje. Uzimani uzorci međuprodukata šećerne repe su: difuzni sok, rijetki sok, gusti sok, šećerovina A, zeleni sirup "A", bijeli sirup "A", šećerovina B, zeleni sirup "B", bijeli sirup "B", "B" šećer, šećerovina C, klera, "C" šećer, melasa, afinirani "C" šećer i afinirani "C" sirup. Uzimani uzorci međuprodukata šećerne trske su: šećerovina A, šećerovina B, "B" mješani sirup, "C" šećerovina, "C" zeleni sirup, "C" mješani sirup, "C" šećer, "D" mješani sirup, "D" šećer, "E" šećer, sirova klera, sirova klera prije čišćenja, I klera poslije čišćenja, I klera, II klera, melasa i afinirani šećer. U navedenim uzorcima određivani su procesni parametri: udjel suhe tvari, polarizacija, kvocijent čistoće, pH, udjel inverta i boja, a za konzumni šećer i udjel vlage, pepela, SO2, tip i granulacija, na temelju kojih se definirala kakvoća uzorka. Na osnovu dobivenih rezultata vidljivo je da je konzumni šećer, proizveden tijekom "zelene" kampanje 2006. godine i "žute" kampanje 2007. godine zadovoljavajuće kakvoće i u skladu s kakvoćom konzumnog šećera unutar deset godina.
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Monika Ostrman (mostrman@pbf.hr), 30. Lis. 2017. u 11:47 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4