crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 917600

Journal

Authors: Obranović, Marko; Škevin, Dubravka; Kraljić, Klara; Pospišil, Milan; Balbino, Sandra; Trtanj, Iva
Title: Ciklolinopeptid-e kao marker oksidacije lanenog ulja
( Cyclolinopeptide-E as a Marker of Flaxseed Oil Oxidation )
Source: 16. Ruzickini dani “DANAS ZNANOST – SUTRA INDUSTRIJA” / Jukić, Ante (ed). -
Meeting: 16. Ružičkini dani DANAS ZNANOST – SUTRA INDUSTRIJA
Location and date: Vukovar, Hrvatska, 21.-23. Rujna 2016.
Keywords: 16. Ruzickini dani “DANAS ZNANOST – SUTRA INDUSTRIJA”
( flaxseed oil, oxidation, cyclolinopeptide-E )
Abstract:
Specifični sastav masnih kiselina lanenog ulja (preko 50 % α-linolenske masne kiseline i preko 90 % nezasićenih masnih kiselina) predstavlja značajni problem pri čuvanju i određivanju trajnosti ovog proizvoda. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj tri različita načina proizvodnje lanenog ulja (hladno prešanje, prešanje nakon kondicioniranja i ultrazvučna ekstrakcija) iz četiri sorte lana na iskorištenje te trajnost proizvedenog ulja kroz šest mjeseci skladištenja. Kako bi se utvrdio stupanj oksidacije ulja određeni su primarni i sekundarni produkti oksidacije. U uljima je određen i ciklolinopeptid-E (specifična hidrofobna skupina peptida koji zaostaju u hladno prešanom lanenom ulju) primjenom HPLC. Iako su najveća iskorištenja dobivena prešanjem nakon kondicioniranja sjemena (84, 5-88, 7 %), hladno prešana ulja su pokazala najbolju održivost. Ultrazvučna ekstrakcija imala je znatno slabije iskorištenje (54, 1-65, 0 %). U svim uzorcima ulja detektiran je oksidirani ciklolinopeptid-E čija koncentracija proporcionalno raste s vremenom skladištenja. Vrijednosti peroksidnog broja svih skladištenih uzoraka su u skladu s Pravilnikom o jestivim uljima i mastima (2012.), ali nedovoljan pokazatelj oksidacijskog kvarenja lanenog ulja zbog porasta ciklolinopeptida-E.
Type of meeting: Poster
Type of presentation in a journal: Abstract
Type of peer-review: International peer-review
Original language: HRV
Category: Znanstveni
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Marko Obranović (mobran@pbf.hr), 10. Sij. 2018. u 12:10 sati



Print version   za tiskati


upomoc
foot_4