crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Home
 About the project
 FAQ
 Contact
4 gif
Browsing
Basic search
Advanced search
Statistical data
Other bibliographies
Similar projects
 Catalogues and databases

Bibliographic record number: 276395

Journal

Authors: Tumpić, Jasna; Vodopić, Maro; Morović, Sandra; Lisak, Marijana; Vargek-Solter, Vesna; Demarin, Vida
Title: Multipla aneurizmatska proširenja cerebralnih krvnih žila prikaz slučaja
( Multiple cerebral artery aneurysms - case report )
Source: 3. kongres Hrvatskog liječničkog društva za neurovaskularne poremećaje Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara s međunarodnim sudjelovanjem : knjiga sažetaka ; u: Liječnički Vjesnik / Anić, Branimir (ed). - Zagreb : Hrvatski liječnički zbor , 2006. 55-55.
ISSN: 0024-3477
Meeting: Kongres Hrvatskog liječničkog društva za neurovaskularne poremećaje Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara s međunarodnim sudjelovanjem (3 ; 2006)
Location and date: Zagreb, Hrvatska, 18.-21.10.2006.
Keywords: aneurizma; ateroskleroza; moždani udar
( aneurysms; atherosclerosis; stroke )
Abstract:
Bolesnik A.M., rođen 1951. godine, oženjen, 1 dijete, radnik, dešnjak, bivši pušać koji do sada nije teže bolovao. Bolesnik je zbog bolova u trbuhu, mučnine i povraćanja te sumnje na krvarenje iz GI trakta bio hospitaliziran na Internom odjelu OB Nova Gradiška od 25. 26.06.2006. Dijagnostičkom obradom na Internom odjelu OB Nova Gradiška isključeno je krvarenje iz GI trakta. Tijekom hospitalizacije, 26.06.2006. bolesnik je razvio slabost desnih ekstremiteta i otežano je govorio. Konzilijarno je pregledan od strane neurologa, te je učinjen CT mozga koji je pokazao ishemijsku leziju okcipitalno lijevo sa proširenom arterijom bazilaris uz aneurizmatsko proširenje ACM desno. 26.6.06. bolesnik je premješten na Neurološki odjel OB Nova Gradiška gdje je liječen do 28.06.06. te zbog diferentnije obrade premješten je na Kliniku za Neurologiju KB » Sestre milosrdnice« . Status kod prijema na Kliniku za Neurologiju KB » Sestre milosrdnice« : pri svijesti, smeten, vremenski i prostorno dezorijentiran, senzo-motorno disfatičan, plića desna nazolabijalna brazda, devijacija jezika u desno, u AG položaju srednje teška pareza desnih ekstremiteta, MTR simetrični, bez patoloških refleksa, bez ispada senzibiliteta. Kardiopulmonalno kompenziran, RR=120/70. Tijekom boravka na Klinici učinjene su slijedeće pretrage: MSCT angiografija cerebralnih krvnih žila koja je pokazala ekstremnu dolihoektaziju intrakranijskih arterija, osobito vertebralnih, bazilarne i C7 segmenta obje unutrašnje karotidne arterije. Također je pokazala fuziformna proširenja na bazilarnoj arteriji, bifurkaciji karotidnih arterija i A 1 i M 1 segmentima desne prednje i srednje cerebralne arterije ; nalaz CDFI karotidnih i vertebralnih arterija je bio uredan ; TCD je pokazao snižene SBSK u obje ACM, a u području desne ACI u karotidnom sifonu ili desnoj ACA registrirao se stenotički spektar sistoličkih vrijednosti iznad 100 cm/s što može ukazivati na stenotičke promjene ; nalaz EEG-a je bio nespecifičan-graničan. Također su konzultirani neurokirurg koji nije indicirao operativni zahvat, te interventni radiolog koji je naveo da nalaz odgovara dilatativnom obliku ateroskleroze s dolihoektazijom arterija Willisovog kruga, te da endovaskularni zahvat nije indiciran. 12.07.2006. Bolesnik je premješten radi nastavka liječenja i rehabilitacije u Varaždinske Toplice. Kod otpusta bolesnika je bio pri svijesti, urednog verbalnog kontakta, s blažom ptozom lijevog kapka, plićom desnom nazolabijalanom brazdom uz srednje tešku desnostranu hemiparezu, pokretan uz pomoć hodalice. Temeljem anamneze, kliničke slike i tijekom bolesti, kao i rezultata učinjene dijagnostičke obrade mišljenja smo da se kod bolesnika radi o ishemijskom moždanom udaru, a kao usputni nalaz nadene se multipla aneurizmatska proširenja intrakranijskih krvnih žila u podlozi aterosklerotske bolesti.
Citation databases: MEDLINE
Scopus
Type of meeting: Poster
Type of presentation in a journal: Abstract
Type of peer-review: No peer-review
Project / theme: 0134015
Original language: HRV
Category: Znanstveni
Research fields:
Clinical medicine sciences  Print version   za tiskati


upomoc
foot_4