Količina soli u hrvatskim pekarskim proizvodima (CROSBI ID 158530)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Dumančić, Gabrijela ; Koceva Komlenić, Daliborka ; Jukić, Marko
hrvatski
Količina soli u hrvatskim pekarskim proizvodima
Visoki krvni tlak je glavni uzročni čimbenik srčanih bolesti i moždanog udara, koji može biti uspješno smanjen redukcijom unosa natrija (preko kuhinjske soli) u prehrani. Unos soli za stanovništvo diljem Europe, pa tako i Hrvatske, je visok i premašuje količine potrebne za normalno funkcioniranje. Prosječan unos soli u svijetu iznosi oko 10-13 g/dan, a u Hrvatskoj i više. Preporuke svjetske zdravstvene organizacije su 5-6 g/dan.
smanjenje unosa soli; pekarski proizvodi
nije evidentirano
engleski
Salt content in croatian's bakery products
nije evidentirano
salt reduction; bakery products
nije evidentirano