crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 1001208

Časopis

Autori: Mlinarić, Dubravka; Gregurović, Snježana
Naslov: Prilog promišljanju oblikovanja hrvatskih granica u povijesnoj i suvremenoj perspektivi
( Contribution to the Croatian boundary shaping in historical and contemporary perspective )
Izvornik: Geoadria (1331-2294) 23 (2018), 2; 153-175
Vrsta rada: pregledni rad
Ključne riječi: oblikovanje granica ; propusnost granica ; europska periferija ; Hrvatska ; Drugi ; Antemurale Christianitatis ; Tvrđava Europa
( border shaping ; border porosity ; European periphery ; Croatia ; the Other ; Antemurale Christianitatis ; Fortress Europe )
Sažetak:
Autorice se bave određenim aspektima oblikovanja granica u prošlosti i suvremenosti na prostorima današnje Hrvatske iz sociološke i povijesne perspektive. Nastoje kontekstualizirati neke okolnosti pod kojima se granice između zemalja uspostavljaju, održavaju i mijenjaju. Granice se obično konstruiraju kako bi isključivale Druge i/ili strance, a kao društveni proizvod čije se značenje s vremenom mijenja one uvijek određuju pripadnost. One se s jedne strane tiču ograničenja, podjela, konflikata i isključivanja između etničkih/nacionalnih skupina, ali i procesa proširivanja, uključivanja i redefiniranja u skladu s političkim interesima na lokalnim, regionalnim, nacionalnim i nadnacionalnim razinama. Upotrebom interdisciplinarnog pristupa u komparativnoj perspektivi preispituju se uloge i značenja rubnosti hrvatskih granica u ranom novom vijeku, kada su, gotovo na istim mjestima kao i danas, granice predstavljale civilizacijsku periferiju i konfesionalno definiranu barijeru prema Drugome (Antemurale Christianitatis). Provedena analiza pokazala je da uloga granice Republike Hrvatske, među ostalim, pridonosi obrani Fortress Europe (Šengenskog područja) od neregularnih migracija, odnosno migranata kao Drugih. U radu je na izabranim slučajevima utvrđeno da političke elite, ovisno o svojim interesima, oblikuju i upravljaju granicom, čineći je (ne)propusnom za kretanje kapitala, usluga i ljudi. Pritom je svakodnevica lokalnog stanovništva na granici često bila, a i danas jest u opreci s proklamiranim politikama ograničenja nametnutima odozgo, pretvarajući granicu od prepreke u mjesto razmjene i suradnje. S druge strane, pokazalo se da fragmentacija europskog prostora i jačanje nacionalnih interesa umjesto proklamiranom idealu „Europa bez granica“ vodi osnaživanju „Europe granica“.
Izvorni jezik: hrv-eng
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
Scopus
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Sociologija,Interdisciplinarne društvene znanosti,Povijest
URL Internet adrese: https://hrcak.srce.hr/217448
Broj citata:
Altmetric:
DOI: 10.15291/geoadria.1506 UDK: 94-04:<911.3:32>(497.5)=163.42=
URL cjelovitog teksta:
Časopis izlazi u samo elektroničkom izdanju: NE
Google Scholar: Prilog promišljanju oblikovanja hrvatskih granica u povijesnoj i suvremenoj perspektivi
Upisao u CROSBI: Dubravka Mlinarić (dmlinari@imin.hr), 15. Svi. 2019. u 09:12 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4