crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 104588

Časopis

Autori: Kalit, Samir; Lukač-Havranek, Jasmina
Naslov: Primjena sanitacijskih sredstava u proizvodnji i preradi mlijeka
( The use of sanitation products in milk and cheese production )
Izvornik: Mljekarstvo (0026-704X) 51 (2001), 3; 197-204
Vrsta rada: pregledni rad
Ključne riječi: higijena; kvaliteta mlijeka; kvaliteta sira
( hygiene; milk quality; cheese quality )
Sažetak:
Uvažavajući potrebe za vrlo zahtjevnim higijenskim uvjetima u proizvodnji sira cilj je ovog rada istražiti učinak primjene sanitacijskih sredstava^ u proizvodnji sira na obiteljskim gospodarstvima, a u sklopu projekta &#8220 ; ; ; Poboljšanje kakvoće Tounjskog sira proizvedenog na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima&#8221 ; ; ; . Primjena sanitacijskih sredstava u proizvodnji mlijeka utejcala je signifikantno (P<0, 01) na smanjenje geometrijskog prosjeka ukupnog broja aerobnih mezofilnih bakterija sa 3, 54 x 10^5 na 8 x 10^3 u mL mlijeka i broja somatskih stanica sa 3, 1 x 10^4 na 2, 4 x 10^4 u mL mlijeka (P<0, 01). Primjenom sanitacijskih sredstava signifikantno (P<0, 01) je smanjen udio higijenski neispravnih sireva prema &#8220 ; ; ; Pravilniku o mikrobiološkim standardima za namirnice&#8221 ; ; ; (NN 46/94). Istražena sanitacijska sredstva imala su povoljan učinak u proizvodnji i preradi mlijeka u Tounjski sir, a s obzirom na nove zahtjeve i standarde, sanitacijska sredstva sve više nalaze svoju primjenu u proizvodnji i preradi mlijeka na obiteljskim gospodarstvima. ^Iz programa Henkel-Ecolab (The Service Company)
Projekt / tema: 178882
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Primjena sanitacijskih sredstava u proizvodnji i preradi mlijeka



  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4