crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 104817

Časopis

Autori: Antunac, Neven; Samaržija, Dubravka; Lukač-Havranek, Jasmina
Naslov: Hranidbena i terapeutska vrijednost kozjeg mlijeka
( Nutritional and therapeutic properties of goat s milk )
Izvornik: Mljekarstvo (0026-704X) 50 (2000), 4; 297-304
Vrsta rada: Revijalni prikaz
Ključne riječi: kozje mlijeko; organoleptička; hranidbena i terapeutska svojstva
( goat's milk; physico-chemical properties; nutrition and therapeutic value )
Sažetak:
U radu su opisana organoleptička, kemijska, fizikalna, hranidbena i terapeutska svojstva kozjeg mlijeka. U odnosu na ostale vrste mlijeka, kozje karakterizira izrazito bijela boja, intenzivniji okus i miris te viši puferski kapacitet. Kozje mlijeko zbog većeg udjela masnih globula i kazeinskih micela manjeg promjera ima bolju probavljivost. Osobito zbog svojih antialergijskih svojstava, kozje mlijeko pokazalo se dobrom zamjenom za kravlje, posebice u prehrani djece i odraslih. Korištenjem kozjeg mlijeka u liječenju bolesnika s raznim malapsorpcijskim sindromima postignuti su vrlo dobri rezultati.
Projekt / tema: 178882
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Hranidbena i terapeutska vrijednost kozjeg mlijeka



  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4