crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 106043

Zbornik radova

Autori: Karlović, Ana; Gabelica, Dina; Vranić, Andrea
Naslov: Validacija upitnika o zlostavljanju u djetinjstvu i procjena incidencije zlostavljanja u djetinjstvu na uzorku zagrebačkih studenata
( Validation of child abuse experience inventory and incidence of child abuse on a sample of Zagreb University students )
Izvornik: / Bratko, Denis ; Galešić, Mirta ; Butković, Ana (ur.). - Zagreb :
Skup: Dani Ramira Bujasa, 15. psihologijski skup
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 13.-15.12.2001.
Sažetak:
Na uzorku od 328 studenata različitih fakulteta u Zagrebu provedena je validacija Upitnika o zlostavljanju u djetinjstvu (Karlović, 2001.) većim djelom temeljenom na The Comprehensive Child Maltreatment Scale for Adults (Higgins i McCabe, 2000.). Pouzdanost tipa unutarnje konzistencije upitnika vrlo je visoka (a=.94). Analizom glavnih komponenata izdvojena su četiri faktora koja su rotirana u varimax poziciju. Faktori su nazvani: 1. emocionalno zlostavljanje i svjedočenje emocionalnom zlostavljanju, 2. blaži oblici fizičkog zlostavljanja i svjedočenje fizičkom zlostavljanju, 3.emocionalno zanemarivanje i svjedočenje zanemarivanju, 4. teži oblici fizičkog zlostavljanja i seksualno zlostavljanje. U drugom dijelu ispitivanja ispitan je finalni uzorak od ukupno 505 studenata. kako jednoznačan kriteriij kojim bi se utvrdila incidnecija doživljenog zlostavljanja en postoji, a određivanje graničnog rezultata koji ispitanike "proglašava" zlostavljanima je arbitrarno, ponuđena su tri kriterija na osnovu kojih je dana procjena incidencije. Ti kriteriju su: 1)ukupni rezultat u pojedinoj sklai koji je iznad aritmetičke sredine rezultata svih ispitanika, 2)najmanje jedan odgovor "često" na neku česticu pojedine skale i 3) analiza po pojedinim česticama bez određivanja granice. Koristeći ove kriterije, može se zaključiti kako je oko 27% ispitanika bilo u djetinjsvtu emocionalno zlostavljano, njih između 6% (po kriteriju "često") i 25% (po kriteriju aritmetičke sredine) bilo je fizički zlostavljano, zanemarivanih je bilo između 8, 5% i 17, 5%, nasilju u obitelji svjedočilo je od 12, 4% do 17, 8% ispitanika, a 15% ispitanika je, do svoje 14.-e godine, doživjelo neki oblik seksualnog zlostavljanja. Upitnik je, osim za detaljnu trijažu, pogodan i kao osnova za provođenje strukturiranog intervjua. Daljnja je namjera povećati uzorak uspitnaika te upitnik dodatno razviti kao instrument primjenjiv na našoj populaciji za kliničke i istraživačke svrhe.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 130705
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Psihologija  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4