Mješavine za pekarstvo i gotove smjese za kruh i sitna peciva (CROSBI ID 440289)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Žulj, Senka
Koceva Komlenić, Daliborka
hrvatski
Mješavine za pekarstvo i gotove smjese za kruh i sitna peciva
Mješavine za pekarstvo podrazumijevaju proizvode koji su pripremljeni od mlinskih proizvoda i drugih sastojaka, a namijenjeni su proizvodnji tijesta za kruh, pecivo i druge pekarske proizvode. Često se u proizvodnji mješavina koriste nekrušne žitarice (heljda, proso, kukuruz, ječam, zob), sjemenke uljarice (lan, sezam, suncokret i bundeva) te poboljšivači koji sadrže emulgatore, kiseline, slad, mlijeko u prahu i druge sastojke koji osiguravaju standardnu kvalitetu proizvoda. Mlinski proizvodi koji su osnovni u pripravi mješavina za pekarsku proizvodnju su proizvodi mljevenja pšenice, a ponekad i samo raži. Ti mlinski proizvodi su brašna s različitim udjelima mineralnih tvari (različita tipska brašna) te brašna dobivena mljevenjem cijelog zrna (integralno brašno). Brašna od cijelog zrna sadrže sve sastojke zrna i imaju veće udjele vitamina, mineralnih tvari, masti i enzima u odnosu na brašna različitih tipova. Gotove smjese su namijenjene izradi posebne vrste kruha obogaćenih dodacima da bi se hranjivom vrijednošću približili suvremenim zahtjevima zdrave prehrane. Sadrže nutritivno značajne minerale, vitamine B-kompleksa, vlakna, nezasićene masne kiseline. Smjesama za izradu biološki kvalitetnijeg kruha nisu dodani koncentrati i konzervansi. Upotrebom smjesa dobivamo kruh rahle sredine posebnog izgleda, te volumen jednak volumenu pšeničnog bijelog kruha.
mješavine za pekarstvo ; žitarice ; poboljšivači ; gotove smjese
nije evidentirano
engleski
Bakery mixtures and ready made dough for bread and small rolls
nije evidentirano
mixtures for bakery ; cereals ; improvers ; finished mixtures
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
28.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek