Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mješavine za pekarstvo i gotove smjese za kruh i sitna peciva (CROSBI ID 440289)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Žulj, Senka Mješavine za pekarstvo i gotove smjese za kruh i sitna peciva / Koceva Komlenić, Daliborka (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2018

Podaci o odgovornosti

Žulj, Senka

Koceva Komlenić, Daliborka

hrvatski

Mješavine za pekarstvo i gotove smjese za kruh i sitna peciva

Mješavine za pekarstvo podrazumijevaju proizvode koji su pripremljeni od mlinskih proizvoda i drugih sastojaka, a namijenjeni su proizvodnji tijesta za kruh, pecivo i druge pekarske proizvode. Često se u proizvodnji mješavina koriste nekrušne žitarice (heljda, proso, kukuruz, ječam, zob), sjemenke uljarice (lan, sezam, suncokret i bundeva) te poboljšivači koji sadrže emulgatore, kiseline, slad, mlijeko u prahu i druge sastojke koji osiguravaju standardnu kvalitetu proizvoda. Mlinski proizvodi koji su osnovni u pripravi mješavina za pekarsku proizvodnju su proizvodi mljevenja pšenice, a ponekad i samo raži. Ti mlinski proizvodi su brašna s različitim udjelima mineralnih tvari (različita tipska brašna) te brašna dobivena mljevenjem cijelog zrna (integralno brašno). Brašna od cijelog zrna sadrže sve sastojke zrna i imaju veće udjele vitamina, mineralnih tvari, masti i enzima u odnosu na brašna različitih tipova. Gotove smjese su namijenjene izradi posebne vrste kruha obogaćenih dodacima da bi se hranjivom vrijednošću približili suvremenim zahtjevima zdrave prehrane. Sadrže nutritivno značajne minerale, vitamine B-kompleksa, vlakna, nezasićene masne kiseline. Smjesama za izradu biološki kvalitetnijeg kruha nisu dodani koncentrati i konzervansi. Upotrebom smjesa dobivamo kruh rahle sredine posebnog izgleda, te volumen jednak volumenu pšeničnog bijelog kruha.

mješavine za pekarstvo ; žitarice ; poboljšivači ; gotove smjese

nije evidentirano

engleski

Bakery mixtures and ready made dough for bread and small rolls

nije evidentirano

mixtures for bakery ; cereals ; improvers ; finished mixtures

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

28.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija